Tízmilliárdokból bővítik a battai finomítót

Évente több tízmilliárd forintot fektet be a Mol a Százhalombattán ötven éve épült Dunai finomítóba.

MTI
2015. 10. 02. 14:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmondta: a Dunai finomítóban ötven év alatt háromszázmillió tonna kőolajat dolgoztak fel, a finomító jelenleg is kiszolgálja a magyarországi töltőállomások jelentős részét. A Mol az utóbbi tíz évben mintegy kétszázmilliárd forintot ruházott be százhalombattai egységének fejlesztésébe.

Az olajipari vállalat elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott: a finomító Magyarország szénhidrogén-keringésének a szíve, amelynek fő feladata fél évszázaddal ezelőtt a szovjet importból származó kőolaj feldolgozása volt, mára pedig 55 üzemmel és mintegy 1100 alkalmazottal az európai finomítók felső huszonöt százalékába tartozik.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára ünnepi előadásában hangsúlyozta, hogy a magyar finomítói szektor fontos szerepet játszik az energiaellátás-biztonság garantálásában, amely a 2011-ben elfogadott Nemzeti energiastratégia része. Kifejtette, a stratégia része az is, hogy a magyar gazdaság versenyképes áron kapja az energiát, biztosítva legyen a környezetet kevésbé terhelő energiaellátás. Hazánk vállalta egyebek között, hogy 1990-hez képest 2030-ra 40 százalékkal csökkenti az üvegház hatású gázok kibocsátását, 27 százalékra emeli a megújuló energiák részarányát a termelésben, és 27 százalékkal növeli az energiahatékonyságot.

Magyarország földgázellátásával kapcsolatban elmondta: annak eredményeként, hogy a magyar–szlovák gázvezeték kereskedelmi üzemmódban működik, a földgázellátás vélhetően olcsóbb és hatékonyabb lesz idén, mint a korábbi években. Hozzátette, hogy nem indokolt a tavalyihoz hasonló magas földgázkészlet felhalmozása, így más országok számára bértárolási lehetőség biztosítható.

Beszámolt arról is, hogy a villamosenergia havi csúcstermelése 6307 megawattóra volt; a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. előrejelzése szerint a következő tizenöt évben átlagosan 1,5 százalékkal nő évente a villamosenergia-igény. Ugyanakkor sok erőmű-leállítás és selejtezés várható, aminek következményeként 2018-ra a mostani kapacitás 70 százaléka, 2030-ra 56 százaléka, 5120 megawatt marad meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.