32 milliárddal nőtt az államadósság

A GDP 78,0 százalékán állt az államadósság szeptember végén.

MTI
2015. 11. 17. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmadik negyedévben mindössze 32 milliárd forinttal nőtt az adósság, mivel a forint erősödése 60 milliárd forinttal csökkentette a nettó hitelfelvételből eredő 92 milliárd forintos növekményt, míg az előző negyedévi 906 milliárd forintos növekedésből 507 milliárdot a forint gyengülése okozott. Június és szeptember vége között a forint minimálisan erősödött, 0,5 százalékot az euróval és 1,3 százalékot a dollárral szemben, és alig érzékelhető 0,016 százalékkal értékelődött fel a jennel szemben is.

Az államháztartás nettó tartozása 22 955 milliárd forint volt, a GDP 69,1 százalékára csökkent szeptember végére a június végi 69,7 százalékról. Az adósság harmadik negyedévi mérsékelt emelkedését segítette, hogy az államháztartás finanszírozási oldalról számított egyenlege a negyedéves GDP 0,8 százalékának megfelelő 70 milliárd forintos többletet mutatott, és a szeptember végéig tartó négy negyedévben is mindössze 198 milliárd forint, a GDP 0,6 százalékával egyenlő finanszírozási igényt támasztott a pénzügyi számlák módszertana szerint.

A  harmadik negyedévében a központi kormányzatnál 1 milliárd forint többletet számolt az MNB. Elemzésben a jegybank arra is rámutat, hogy a negyedév során számottevően növekedtek a követelések az Európai Unióval szemben, és kisebb mértékben átrendeződtek a központi kormányzat betétei: csökkent a jegybanknál tartott állomány és a hitelintézeti betétek növekedtek.

A központi kormányzat kötelezettségei terén kismértékben növekedett a rövid lejáratú értékpapír-állomány: a háztartások kiugró mértékű kincstárjegy-vásárlásának hatását részben ellensúlyozta más szektorok, elsősorban a pénzügyi vállalatok értékpapír-visszaváltása. A hosszú lejáratú értékpapírok állományának növekedése két ellentétes irányú folyamat eredőjeként alakult ki a harmadik negyedév során: a belföldi szereplők, elsősorban a pénzügyi vállalatok, jelentős államkötvény vásárlást bonyolítottak le, amit részben ellensúlyozott a külföldi tulajdonban lévő kötvények előző negyedévekhez hasonló nagyarányú visszavásárlása.

A hiteladósságban is mind a belföldi, mind a külföldi hitelek nagymértékű törlesztése valósult meg, így hosszú lejáratú hitelállomány jelentősen csökkent. A háztartások pénzügyi helyzetének javulása a harmadik negyedévben 472 milliárd forintot, a GDP 5,5 százalékának megfelelő összeget tett ki.  A nettó pénzügyi megtakarítás alakulását a pénzügyi eszközök előző negyedévinél kisebb mértékű bővülése és a tartozások nagyobb csökkenése határozta meg. A harmadik negyedévben a háztartások pénzügyi helyzetére hatással volt, hogy megkezdődött a Quaestor-károsultak kártalanítása, és ezzel növekedhetett a háztartások pénzügyi eszközeinek állománya – állapította meg jelentésében az MNB.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.