Átvert csirketenyésztők

Futhatnak a pénzük után a gazdák: félmilliárd forinttal tartozik a svájci üzletember.

2015. 11. 18. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elévülés miatt utasította el a Kúria a közelmúltban azt a felülvizsgálati indítványt, amelyet a jászberényi Corona Baromfi Kft. egykori beszállítói nyújtottak be a cég svájci tulajdonosa ellen. A megkárosított gazdák azt szerették volna elérni, hogy a bíróság állapítsa meg: a Delimpex AG köteles helytállni magyarországi leányvállalatának félmilliárdos tartozásaiért. A svájci cég egyszemélyes tagként üzemeltette a Coronát 2000 és 2002 között, és a csaknem ötven alföldi tenyésztő által nevelt brojlercsirkék első osztályú mellfiléjét az alpesi ország két legnagyobb áruházláncában értékesítette jelentős haszonnal. Azonban 2002 végén a Delimpex felszámolást kezdeményezett leányvállalatánál. Bár a fizetési nehézségekről akkor már jó ideje tudtak, még a felszámolás előtti hetekben is sok csirkét átvettek, viszont soha nem fizettek. A svájci cégtulajdonos, Meinrad A. Odermatt ellen csalás miatt hat évig büntetőeljárás folyt, ám végül felmentették.

A koldusbotra juttatott gazdák egy csoportja tizenhárom éve küzd az igazáért. Jogi képviselőjük, Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője szerint a Kúria téves ítéletet hozott. A Magyar Nemzetnek elmondta: folytatják a küzdelmet, és amint a felszámolás jogerősen lezárul, úgynevezett helytállási pert indítanak Odermatt ellen, aki egyben a Corona ügyvezetője is volt. A jogász kiemelte: szakvélemény támasztja alá, hogy a cég tartósan hátrányos üzletpolitikája vezetett a fizetésképtelenséghez.

Odermatt egy korábbi bírósági tárgyaláson azzal védekezett: több millió svájci frankot fektettek a vállalkozás talpra állításába, de a romló piaci körülmények miatt ez is kevés volt. Közölte: egy másik itteni érdekeltségük, a nyúlfeldolgozással foglalkozó lajosmizsei Olivia Kft. megmaradása érdekében döntöttek a jászberényi egység felszámolásáról. Egyébként 2012-ben Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Odermattal tekintette meg az Olivia lajosmizsei farmját, és a hónap kis- és középvállalkozása díjat is kapott az Olivia ügyvezetője Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől idén szeptemberben.

A Magyar Nemzet tegnap megkérdezte az agrártárcától, hogy a Hajdú-Bét libatenyésztőihez hasonlóan az Odermatt cége által tönkretett csirketenyésztőket is kártalanítja-e az állam, de lapzártáig nem kaptak választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.