Az LMP Matolcsyékkal fizettetne

A jegybank felelősségét hangsúlyozták.

MTI
2015. 11. 18. 11:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schmuck Erzsébet ellenzéki országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján a jegybank felelősségét hangsúlyozta a brókerbotrányokban, amely szerinte nem látta el kellően felügyeleti feladatait. Szerinte ezért nem lehet a szabályokat betartó pénzintézeteken „elverni a port”, a nemzeti banknak kellene a jövőbeli nyereségéből egy alapot képeznie a kártalanításra.

A politikus utalva az Alkotmánybíróság kedden közzétett határozatára, amelyben a Quaestor-törvény egyes passzusait megsemmisítette a testület, kijelentette: egyértelmű volt, hogy a kormánytöbbség által támogatott jogszabály zátonyra fut, hiszen az politikai alapon tett különbséget a károsultak között. Utalt a brókercég egykori vezetője, Tarsoly Csaba és a kormányoldal közötti összefonódásra.

Kijelentette: a kormány nemcsak a Hungária Értékpapír Zrt., a Buda-Cash vagy a Baumag károsultjait csapta be, hanem a Quaestorét is.

Schmuck Erzsébet kérdésre reagált a Bruxinfo európai uniós ügyekkel foglalkozó hírportál értesülésére, amelyben arról számoltak be, hogy az Európai Bizottság (EB) megítélése szerint a magyar hatóságok eltértek a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályoktól, amikor közvetlenül, pályáztatás nélkül adtak megbízást az orosz Roszatom cégnek a paksi atomerőmű kibővítésére. Schmuck Erzsébet azt mondta: az LMP örülni fog, ha a paksi bővítés nem valósul meg, hiszen végig kritizálta mind a hitelfelvételt, mind a bővítéssel kapcsolatos folyamatokat.

A terveknek megfelelően halad a Paks 2 beruházás Aszódi Attila kormánybiztos szerint, lezárult a környezetvédelmi engedélyezés lakossági konzultációs szakasza. A Nukleáris Alap feltöltésével kapcsolatban kijelentette: a szennyező fizet elvétől nem lehet eltérni. A beruházó egyik ígéretére nincs garancia – olvassa el a Magyar Nemzet cikkét!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.