Az RTL-t vizsgálja a GVH

Mindez nincs összefüggésben azzal, hogy lezárult a Vajna-csoport TV2 feletti irányításszerzéséhez kapcsolódó vizsgálat.

MNO
2015. 11. 13. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A GVH még 2014 végén, piaci jelzés és nyilvános információk alapján észlelte, hogy az országos televíziós reklámpiac meghatározó szereplőjének számító RTL 2015-től csomagban, úgynevezett közös csatorna átlagáron értékesíti az RTL Klub és az RTL3 csatornákat a hirdetőknek, mindemellett pedig részesedésvállalások elfogadásához köti a kedvezőbb hirdetői pozíciót. Ez a gyakorlat alkalmas lehet arra, hogy torzítsa a versenyt az országos televíziós reklámpiacon.

A társaság fenti magatartása sértheti a versenytörvény és az Európai Unió működéséről szóló szerződés gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmára vonatkozó egyes rendelkezéseit, ezért a GVH június 15-én versenyfelügyeleti eljárást indított az RTL ellen. A versenyhatóság az eljárás keretében a televíziós reklámidő-értékesítésekor folytatott gyakorlatát vizsgálja 2015. január 1-jétől.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, hat-hat hónappal meghosszabbítható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.