Azok is kérhetnek elszámolást, akiknek nem jár vissza pénz

Ennek ismeretében írásban panaszt is tehetnek az ügyfelek.

MTI
2015. 11. 16. 13:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank közleménye szerint az elmúlt időszakban több fogyasztói megkeresés érkezett az MNB-hez és a Pénzügyi Békéltető Testülethez is, hogy azok a forint- és deviza-, hitel- vagy lízingszerződéssel rendelkező fogyasztók kérhetnek-e részletes elszámolást, akiknél pénzügyi intézményük nem emelte meg tisztességtelenül a kamatot, díjat vagy a költséget, így nem keletkezett tisztességtelenül elvont összeg.

A vonatkozó MNB-rendelet értelmében nem kell külön értesítőlevelet küldeni azoknál a korábban már szerződésszerű teljesítéssel megszűnt fogyasztói kölcsönszerződéseknél, ahol semmiféle kötelezettség nem maradt fenn, és a szerződés ideje alatt tisztességtelen kamat-, díj- vagy költségemelés sem volt.

Ezeknél a szerződéseknél a pénzügyi intézmények az elszámolásról a honlapjukon, illetve ügyfélszolgálati helységeikben közzétett közleményben tájékoztathatják az ügyfeleket.

A jegybank szerint azonban az elszámolás ilyen módon történő teljesítése a fogyasztók jogait nem csorbíthatja. Ezért ha az érintett ügyfelek igénylik, ebben az esetben is kérhetik a részletes elszámolást, és annak ismeretében tehetnek írásbeli panaszt az elszámolás kapcsán, majd akár jogorvoslatot is kérhetnek a Pénzügyi Békéltető Testületnél – közölte az MNB.

A pénzügyi intézmények az elszámolásról készített részletes kimutatást az ügyfél kérésére elektronikus úton vagy nyomtatott formában öt munkanapon belül ugyanúgy kötelesek díjmentesen rendelkezésre bocsátani, mint minden más esetben – hívta fel a figyelmet a jegybank.

Az MNB a részletes elszámolás megküldésével kapcsolatos kötelezettségről képviselt hivatalos álláspontjáról írásban tájékoztatta a Magyar Bankszövetséget is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.