Brüsszel leállítja Paks bővítését

Lázár János megerősítette a felfüggesztésről szóló döntést, de szerinte nincs ok az aggodalomra.

MNO
2015. 11. 18. 9:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismert, a Bruxinfo úgy értesült, hogy az Európai Bizottság megítélése szerint a magyar hatóságok eltértek a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályoktól, amikor közvetlenül, pályáztatás nélkül adtak megbízást a Roszatomnak a paksi atomerőmű bővítésére. A testület valószínűleg csütörtökön hivatalos felszólítólevelet készül küldeni Budapestnek, amelyet a paksi projektet érintő minden folyamatban lévő és tervezett további beszerzés felfüggesztésére is fel kíván szólítani.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a paksi projekt felelőse a Népszabadság érdeklődésére megerősítette a felfüggesztésről szóló döntést, de hozzátette, erről hivatalos értesítést még nem kapott. Hozzátette, hogy nincs ok az aggodalomra, mert José Manuel Barroso volt európai bizottsági elnök aláírt „egy papírost”, mely nélkül nem is köthették volna meg a szerződést a Roszatommal.

A lap egy másik ismert kormánypárti politikust is megszólaltatott, aki szerint ez még hasznos is lehet, mivel „így egy kicsit távolabb kerülünk az oroszoktól”.

A lapnak nyilatkozó Jávor Benedek szerint a döntés a tiltott állami támogatással kapcsolatos vizsgálat kimenetelére is hatással lesz, amelyben eredetileg októberben vált volna nyilvánossá a bizottság véleménye. A halasztás összefügg a mostani döntéssel – teszik hozzá.

A Népszabadság emellett hozzáteszi, hogy értesülésük szerint a paksi szerződések és előkészítő dokumentumok általános titkosítását érintő ügyben is vesztésre áll a kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.