Elmaradt a Fitch felminősítése

Megerősítette Magyarország államadósságának „BB plusz” szintű osztályzatát pénteken a Fitch Ratings.

MTI
2015. 11. 21. 7:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A besorolásra továbbra is a felminősítés valószínűségét jelző pozitív kilátás van érvényben. A nagy nemzetközi hitelminősítők idei adósosztályzat-felülvizsgálati menetrendjében Magyarország már nem szerepel.

A három nagy hitelminősítő, a Fitch, a Moody\'s Investors Service és a Standard & Poor\'s egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

A Fitch és a Moody\'s ugyanakkor már pozitív, a Standard & Poor\'s egyelőre stabil kilátást tart érvényben Magyarország államadós-osztályzatára.

A magyar gazdaság teljesítménye már rég indokolná a hitelminősítések javítását – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel pénteken. A tárca közleménye szerint ezt támasztják alá a kötvényhozamok és az országkockázati mutató, az ötéves CDS-felár erőteljes csökkenése is. A piac szerint érdemben javult Magyarország nemzetközi megítélése, amit a hitelminősítők nemcsak a kilátásaikban, hanem a hitelbesorolás során se hagyhatnak figyelmen kívül – tette hozzá az NGM.

A tárca emlékeztetett arra, hogy a Fitch Ratings a most kiadott közleményében megállapította, a magyar gazdaság bővülése tartós lesz a következő években. A növekedést támogatja, hogy várhatóan javulni fog a bankok működési környezete, ami lökést adhat a hitelezésnek. A belső fogyasztás élénkülését továbbra is elősegíti a munkahelyteremtés, az alacsony infláció, illetve a devizahitelek forintosítása és a banki elszámoltatás.

A közlemény idézi a Fitch értékelését, miszerint a hasonló minősítésű országokhoz képest Magyarországon magasabb az egy főre jutó GDP. A költségvetési hiány egyre alacsonyabb lesz meglátásuk szerint, idén 2,3 százalék, jövőre 2,1 százalék lehet a deficit. Ezzel párhuzamosan az államadósság is csökkenni fog, 2017-ig 72 százalékra, 2022-ig 64 százalékra. Az önfinanszírozási programnak köszönhetően továbbra is javul az adósság szerkezete, így csökken a külföldiek aránya és a devizaarány is. A Fitch elemzői aláhúzták, a leminősítés veszélyének jelenleg nem látják érdemi valószínűségét.

Jövőre javíthatnak Magyarország államadós-besorolásán a nemzetközi hitelminősítők – mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szombat reggel az M1 aktuális csatorna műsorában.

Az államtitkár felidézte, hogy a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő intézet pénteken megerősítette Magyarország devizában fennálló hosszú lejáratú államadósságának „BB plusz” szintű osztályzatát, a felminősítés valószínűségét jelző pozitív kilátással. Megemlítette azt is, hogy a hitelminősítő szerint Magyarország mellett Portugália áll a legközelebb a felminősítéshez.

A pénzügypolitikáért felelős államtitkár kifejtette: a hitelminősítőnél a pozitív kilátások átlagosan 12 hónapig vannak érvényben az érintett osztályzatok felminősítéséig, és ebből az időkeretből Magyarország még nem csúszott ki, így jövőre várható a felminősítés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.