Emelkedtek az átlagkeresetek

Szeptemberben 5,1 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek a nemzetgazdaságban.

MTI
2015. 11. 20. 14:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szeptemberi keresetnövekedésre is hatással volt a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék – közölte a KSH. Mivel szeptemberben a fogyasztói árak 0,4 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbiaknál, a reálbérek még nagyobb mértékben emelkedtek:  5,5, illetve 5,7 százalékkal. A vállalkozásoknál 4,2 százalékos volt a bruttó átlagkeresetek éves emelkedése, szintén a közfoglalkoztatottak nélkül számolva, 255 forintot tett ki szeptemberben. Ezen belül a rendszeres bérek 3,9, a prémiumok, jutalmak és más egyszeri juttatások növekedése 12,5 százalékos volt. A költségvetési szektorban 8,2 százalékos volt bérnövekedés, szeptemberben így 259 ezer forint volt a havi bruttó átlagbér. Idén január–szeptemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 243 000 forint volt.

A pénzügyi biztosítási szektorban hagyományosan legmagasabbak az átlagkeresetek, szeptemberben 460 ezer forintot értek el, ez 2,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A mezőgazdaságban 6,3, az építőiparban 7,0 százalékkal nagyobb volt az átlagkereset, mint tavaly szeptemberben, ez 188, illetve 194 ezer forint bruttót jelentett. Az ipari átlagkereset 257 ezer forint volt, a kereskedelemben 224, a szálláshely szolgáltatás és vendéglátás területén csak 154 ezer forint volt a bruttó kereset az infokommunikációs szektorban viszont elérte a 432 ezer forintot. A költségvetési szektoron belül a közigazgatás, védelem és társadalombiztosítás terén dolgozók keresete 280 ezer forint volt 12,0 százalékkal több, mint egy éve. Az egészségügyben 223, az oktatásban 263 ezer forint volt a szeptemberi átlagkereset, 3,0, illetve 6,8 százalékkal emelkedett tavaly szeptember óta. A KSH friss adataiból kiderül, hogy a közfoglalkoztatottak száma szeptemberben megközelítette 208 ezret, ami  6 ezerrel, 2,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A teljes munkaidőre 78,8 ezer forintot kaptak, 1,2 százalékkal többet, mint tavaly.

A vállalkozásoknál 49 ezerrel, 2,6 százalékkal többen álltak alkalmazásban, mint tavaly szeptemberben.
Idén az első kilenc hónapban a kereseteket terhelő járulékok és a személyijövedelemadó-szabályok változatlansága miatt a nettó és a bruttó keresetek egyaránt 3,9 százalékkal emelkedtek. A közfoglalkoztatottak átlagkereseti adatait figyelmen kívül hagyva a nemzetgazdaságban 4,0, ezen belül a vállalkozásoknál 3,7, a költségvetés területén 4,6, a nonprofit szervezeteknél pedig 3,3 százalékkal nőttek a keresetek. A fogyasztói árak 0,3 százalékos mérséklődése mellett a reálkereset 4,2 százalékkal emelkedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.