Feljelent a Jobbik

A dokumentumokat a Magyar Nemzet találta meg.

MTI
2015. 11. 18. 10:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar Zoltán, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai, budapesti tájékoztatóján sajtóhírekre hivatkozva beszélt arról, hogy a földnyilvántartásban és a pályázatban eltérő adatok vannak a „legzsírosabb földdaraboknál”. Azt feltételezi, hogy egyes földterületeknél a kormányközeli érdekeltségek ezzel szándékosan próbálják meg távol tartani a konkurenciát a vásárlástól.

A jobbikos politikus elmondta, hogy minden húszmillió forint értékhatár feletti pályázatot megvizsgálnak, és összehasonlítják az adatokat. Azt követelte, hogy azonnal állítsák le a földprivatizációt.

Magyar Zoltán egyúttal visszautasította, hogy nagyüzempártivá váltak volna. Kifejtette, hogy számos törvénymódosítással és felszólalással a helyi családi vállalkozások mellett foglaltak állást. Az alkotmánybírósági beadvánnyal összefüggésben pedig kijelentette: egy betűje sem utal arra, hogy a külföldiek földvásárlását kívánják segíteni, ezért ebben az ügyben is feljelentést tesznek.

A magyar földekről hiteles nyilvántartás áll rendelkezésre, amelyet a földhivatalok kezelnek, ezekbe bárki betekinthet, és az ott látott adatokat összehasonlíthatja azokkal, amelyek a Nemzeti Földalapkezelő honlapján találhatók, és amelyek alapján az árverések zajlanak – mondta Győrffy Balázs fideszes képviselő, az agrárkamara elnöke szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

A kormánypárti képviselő úgy fogalmazott, hogy az ellenzék egyértelműen a magyar gazdák ellen támadt, és „bevédte” azokat a kedvezményezetteket, akik most a piaci ár töredékéért bérlik a termőföldet, amikor nem támogatta a földforgalmi törvény módosítására tett előterjesztésének kétharmados többséget igénylő részét.

Győrffy Balázs közölte, a keddi szavazás azokat a gazdákat gátolta meg a vásárlásban, akik olyan területeket szerettek volna megvenni, amelyekhez hosszú távú bérleti szerződés kapcsolódik, de saját területük közvetlen szomszédságában van. Ezek a gazdák nem rendelkeznek kellő tőkével ahhoz, hogy megengedhessék maguknak a terület megvételét úgy, hogy utána húsz-harminc évig a piaci bérleti díjnak csak a negyedét-ötödét kapják azért a területért, amelyért piaci vagy a fölötti vételárat voltak kénytelenek fizetni – magyarázta.

Az árverések az állami földekért hétfőn kezdődtek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.