Fitch: mégsem lesz idén felminősítés?

Londoni pénzügyi elemzők szerint valószínűbb, hogy csak 2016-ban javítják az államadós-besorolást.

MTI
2015. 11. 20. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fitch felülvizsgálati menetrendjében pénteken kerül sorra ismét a magyar adósosztályzat. A hitelminősítő várhatóan péntek éjjel jelenti be döntését Londonban.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép- és kelet-európai felzárkózó térségről pénteken összeállított heti helyzetértékelésükben „elméletileg lehetségesnek” nevezték, hogy a Fitch már most visszaemeli Magyarországot a befektetési ajánlású osztályzati sávba.

Közölték ugyanakkor, hogy várakozásuk szerint ez inkább 2016-ban valószínű, mivel a Fitch – amely május óta tart érvényben pozitív kilátást a magyar besorolásra – a pozitív kilátás megadása után általában vár egy évet a felminősítéssel olyan esetekben, amikor az osztályzatjavítás egyben azt is jelenti, hogy az érintett adós a nem befektetési ajánlású kategóriából visszakerül a befektetésre ajánlott besorolási sávba.

A Morgan Stanley londoni elemzői közölték azonban azt is, hogy derűlátóan ítélik meg a magyar felminősítési esélyeket, mivel véleményük szerint „már esedékes lenne” pozitív hitelminősítői lépés Magyarországgal kapcsolatban.

A ház szerint bár az egyik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor\'s a néhány hete elvégzett legutóbbi felülvizsgálaton nem módosította pozitívra a magyar besorolásokra jelenleg érvényben tartott stabil kilátást, ez azonban csak „halasztás”.

A három nagy hitelminősítő, a Fitch, a Moody\'s Investors Service és a Standard & Poor\'s egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. Az S&P és a Fitch módszertanában ez „BB plusz”, a Moody\'s osztályzati gyakorlatában „Ba1” szintű minősítést jelent. A Fitch és a Moody\'s ugyanakkor már felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben Magyarországra. A Standard & Poor\'s továbbra is stabil kilátással tartja nyilván a magyar államadós-osztályzatot.

Magyarországtól a Fitch Ratings 2012-ben vonta meg a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot, idén májusban viszont a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként javította az addigi stabilról pozitívra a magyar besorolás kilátását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.