Folytatódik a kürtőskalács-háború

„Hagyományos különleges termékként” jegyeztetnék be.

MTI
2015. 11. 25. 18:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bejegyzett elnevezést minden olyan gazdasági szereplő használhatja földrajzi elhelyezkedésre tekintet nélkül, amely az adott termékleírásban foglalt receptúrának megfelelő terméket forgalmaz. Erről szakmai párbeszéd zajlik – írta a minisztérium.

A közlemény szerint az elnevezés uniós bejegyzése érdekében benyújtott kérelem elbírálásának van egy tagállami szakasza, ezt követően pedig egy két hónapos uniós szakasza.

Az FM korábban tájékoztatott, hogy a kürtőskalács kiemelkedő nemzeti érték lett, miután a Hungarikum Bizottság döntött a Magyar Értéktárba való felvételéről idén januárban. Ezenkívül a sütemény Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjeggyel is rendelkező termék, ami egyedülálló hagyományos előállítási módjának, kiemelkedő jelentőségű történetének köszönhető.

Egy héttel ezelőtt Achim Irimescu, a romániai mezőgazdasági miniszteri tárca várományosa ugyanakkor szintén arról beszélt, hogy hagyományos román termékként regisztráltatná az Európai Unióban a kürtőskalácsot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.