Hétéves csúcson a Masterplast

A cég adózott eredménye az előző évinek a duplájára, 3 millió euróra nő.

MTI
2015. 11. 25. 13:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cég 2016-ban a belépését tervezi a BÉT prémium kategóriájába. Tibor Dávid elnök-vezérigazgató kiemelte: hétéves negatív trenden van túl az ágazat, 2008 óta a legsikeresebb évnek nevezte 2015-öt. Jövőre az exportpiacokon folytatódik a dinamikus növekedés, az árbevétel 5 százalékkal 90 millió euróra, az adózott eredmény pedig 3,5-4 százalékkal nőhet – közölte. A vállalat megfelelő eredmény mellett az idén osztalékot fizetne, és 2016 tavaszán szeretnének a BÉT prémium kategóriájába kerülni. A vállalat az első háromnegyed évben 74 százalékkal magasabb, 3,3 millió eurós nyereséget ért el, árbevétele pedig 4 százalékkal 64,6 millió euróra nőtt, a teljesítményt – ahogy az egész évet is – döntően a nyugat-európai exportpiacok húzták. Az iparági előrejelzések szerint 2020-ig pozitív környezetben tudnak dolgozni, további tartós és folyamatos profitnövekedést terveznek, és 100 millió euró fölötti árbevétel elérését – mondta.

Kitért arra, hogy a cég legjelentősebb piaca továbbra is Magyarország, Románia, Szerbia és Ukrajna, de a növekedés húzóereje a nyugat-európai export maradhat. A vállalat eddigi történetének legnagyobb beruházása, a szabadkai üvegszövetgyár 2017 tavaszára készül el 8,4 millió eurós beruházással, a Vajdaságban ez eddig a legnagyobb magyar beruházás – ismertette. Az új gyáregységben a Masterplast évi 80 millió négyzetméter üvegszövet gyártására lesz képes, amivel Európa három legjelentősebb gyártója közé kerül, a szabadkai gyárban foglalkoztatottak létszáma meghaladja majd a 300 főt.

Kitért arra, hogy folyamatban van egy adóhatósági vizsgálat 30 napja, amely a céget is érinti, reményét fejezte ki, hogy az ügy mihamarabb lezárul. Büntetőeljárás folyik a cég egyik alkalmazottja – egy beszerzési asszisztens – ellen, amiben a cég objektív felelősség miatt érintett lehet. A feltételezett visszaélést a vezetőséget megtévesztve, azok tudta nélkül követték el – szögezte le. Az ügy a cég alapvető működését nem befolyásolja, belső vizsgálatuk szerint sem a cég, sem az alkalmazott nem követett el bűncselekményt. Az ügy akár több évig is elhúzódhat, összesen 269 millió forint vitatott áfa-visszaigénylést érint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.