Hosszabb távon komoly hatása lehet a merényleteknek

A nemzetközi példák rövid távon viszont csekély hatást valószínűsítenek.

MTI
2015. 11. 23. 20:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A City egyik legnagyobb gazdasági-politikai elemzőháza, a Capital Economics elemzői tanulmányukban kiemelték, hogy a nemzetközi példák csekély rövid távú hatást valószínűsítenek. A 2004 márciusában elkövetett madridi vonatrobbantás után a spanyol kiskereskedelem forgalma havi összevetésben mindössze 0,1 százalékkal csökkent, a következő hónapban viszont már 0,6 százalékkal nőtt. A 2005 júliusában végrehajtott londoni öngyilkos merényleteknek nem is volt egyértelmű hatásuk a brit kiskereskedelmi eladásokra – hangsúlyozzák a cég elemzői.

Azt is kétségesnek tartják, hogy a párizsi merényletek hatására jelentősen csökkenne a Franciaországba látogató turisták száma. A Párizs alternatívájaként felkereshető európai nagyvárosokban is van terrorfenyegetés, és az sem bizonyos, hogy a francia alpesi síközpontokat, illetve a tengerparti üdülőhelyeket kevesebben keresik fel a fővárosban elkövetett merényletek miatt.

A Capital Economics londoni elemzőinek kimutatása szerint a madridi vonatrobbantások évében, 2004-ben 4,2 százalékkal nőtt a Spanyolországba látogató turisták száma, és Nagy-Britanniában sem csökkent, csak valamivel lassabban nőtt az idegenforgalom a 2005-ös londoni merényletek után, pedig a brit turizmus különösen erőteljesen összpontosul Londonra.

A ház szerint azok a várakozások is eltúlzottak, hogy a francia kormány a merényletek miatt félredobja a maastrichti stabilitási előírásokat, és hatalmas védelmi költekezésbe kezd. A francia pénzügyminisztérium által a jövő évre jelzett 600 millió eurós pótlólagos biztonsági kiadási csomag a francia hazai össztermék (GDP) 0,03 százalékának felel meg – hangsúlyozzák a Capital Economics elemzői.

A ház szerint komolyabb gazdasági kihatások – ha lesznek ilyenek – elsősorban hosszabb távon jelentkezhetnek, és mindenekelőtt politikai indíttatásúak lehetnek.

A párizsi merénylet ugyanis várhatóan tovább növeli a Marine Le Pen vezette, protekcionista gazdasági alapállású Nemzeti Front támogatottságát. Meglehetősen valószínűtlennek tűnik, hogy Marine Le Pen megnyerje a 2017-es francia elnökválasztásokat. Ha azonban pártja támogatottságának növekedése folytatódik, és ha a Nemzeti Front jól teljesít a jövő hónapban esedékes regionális választásokon, Marine Le Pen fokozhatja a francia kormányra gyakorolt nyomást a költségvetési konszolidációs program félbehagyása, és a gazdaság korszerűsítésében elért, eddig is meglehetősen vérszegény eredmények felszámolása végett – áll a Capital Economics elemzésében.

A ház szerint a jelenleginél kissé lassabb ütemű költségvetési konszolidáció jót tehet a francia gazdaságnak, de a protekcionizmus erősödése súlyosan károsíthatja a növekedési és a költségvetési kilátásokat hosszabb távon.

Az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni részlegének elemzői azt jósolták, hogy a párizsi merényleteknek a következő néhány évben erőteljes hatásuk lesz a francia gazdasági stratégiára. Francois Hollande francia elnök már a terrortámadás után jelezte, hogy a „biztonsági paktum” – vagyis a francia polgárok biztonságának garantálására tett kötelezettségvállalása – elsőbbséget kap a közkiadások kordában tartását célzó euróövezeti stabilitási paktummal szemben. Ez ellentmond Hollande választási kampányígéretének is, amely a francia államháztartási hiány leépítését helyezte kilátásba – hangsúlyozzák az Eurasia londoni elemzői.

A ház kiemeli, hogy a francia államháztartás egyenlege legutóbb 1974-ben zárt többlettel.
Franciaország a nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva várhatóan megpróbál mentesítést kiharcolni magának az euróövezeti költségvetési kötelezettségek alól, legalábbis rövid távon. Ha azonban a költségvetési célok továbbra sem teljesülnek, az már komolyan kikezdené Franciaország hitelességét az euróövezeten belül, emellett mélyítené a „takarékos észak” és a déli európeriféria ellentéteit is – vélekednek az Eurasia Group elemzői.

A ház szerint a 2017-es francia elnökválasztások után – amelyen a cég jobbközép győzelmet vár – javulnak a szükséges szerkezeti reformok végrehajtásának esélyei. Ha azonban az euróövezeti szabálykönyvet a merényletekre hivatkozva sutba dobják, ez az esély jórészt elenyészne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.