Indulhat az újabb görög kölcsön

Újabb takarékossági intézkedéseket szavazott meg a görög parlament csütörtökön.

MTI
2015. 11. 19. 22:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A reformcsomagot, amelynek részleteiről a kormány kedden állapodott meg a nemzetközi hitelezőkkel, az athéni parlament végül 153 szavazattal 137 ellenében, tíz tartózkodással fogadta el. Alexisz Ciprasz kormányfőnek ezzel a minimálisan szükséges parlamenti többséget sikerült biztosítania. A reformcsomag egyebek közt az adóhátralékok kezeléséről, valamint ingatlanvásárlásokra felvett jelzálogkölcsönök behajtási szabályairól, azon belül az eladósodott lakástulajdonosok számára biztosított védelem szintjéről szól. Utóbbi értelmében azok az adósok, akik nem tudják kifizetni lakáshitelük részleteit, elveszíthetik ingatlanjukat, és az állam csak a nehéz szociális helyzetben lévő egynegyedük számára biztosít védelmet házuk vagy lakásuk elárverezése ellen. A csomagban szerepel még egy, a görög borokra kivetett, literenként 15 eurócentes különadó, továbbá a szerencsejátékokra vonatkozó újabb adók bevezetése.

Az újabb takarékossági lépések elfogadása volt a feltétele annak, hogy hitelezők – az Európai Unió, az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF – folyósítsák a csőd fenyegette Görögországnak nyáron jóváhagyott 86 milliárd eurós mentőcsomag második, 12 milliárd eurós részletét, amelyből 10 milliárd euró a négy vezető görög bank feltőkésítését szolgálja. A szavazást követően Ciprasz miniszterelnök kizáratott két képviselőt a kormányt támogató pártok parlamenti frakciójából, amiért nem támogatták a beterjesztett törvénytervezeteket, s ezzel mindössze kétmandátumnyira csökkent a kormányát támogató pártok parlamenti többsége. Nikosz Nikolopulosz, a jobboldali populista Független Görögök (ANEL) politikusa a törvény ellen voksolt, míg Sztatisz Panagulisz, a baloldali Sziriza törvényhozója tartózkodott a szavazástól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.