Javíthatja a felminősítés esélyét a Quaestor-ügyben hozott döntés

A Fitch Ratings felülvizsgálati menetrendjében pénteken kerülnek sorra ismét a magyar adósosztályzatok.

MTI
2015. 11. 18. 21:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szerdán összeállított feltörekvő piaci helyzetértékelése kitér az Alkotmánybíróság előző napi végzésére, amely megsemmisítette a Quaestor-károsultak kárrendezéséről szóló törvény egyes rendelkezéseit. A végzés szerint a törvény diszkriminatívan határozta meg a kárrendezésre jogosultak körét, a kárrendezésbe bevont befektetési szolgáltatók esetében pedig aránytalan a tulajdonkorlátozás, és a felkészülési idő sem elegendő.

A szakértők szerint az alkotmánybírósági határozat alátámaszthatja azokat az érveket, amelyek pozitív hitelminősítői lépést szorgalmaznak Magyarországgal kapcsolatban. A ház hangsúlyozza, hogy a Quaestor-ügyben hozott törvényt erőteljesen bírálták a magyar bankok, mivel véleményük szerint a jogszabály ellentétes az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és magyar kormány által idén aláírt, a bankok adóterhelésének fokozatos csökkentését is tartalmazó memorandum szellemével.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői szerint a hitelminősítők úgy tekintik, hogy a magyar kormány az EBRD-vel aláírt memorandum teljesítésével bizonyíthatja elkötelezettségét a bankokkal fenntartott viszony normalizálása mellett, és e viszony normalizálása a magyar adósbesorolás felminősítésének erőteljes előfeltétele. A ház hangsúlyozza, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő pénteken vizsgálja a magyar adósbesorolásokat. „Az időzítés szoros, de azt várjuk, hogy (Magyarország) visszatér a befektetési ajánlású sávba” – közölték az elemzők. Ezt más nagy londoni házak is valószínűsítik.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői derűlátóan ítélik meg Magyarország felminősítési esélyeit, mivel „bőségesen lenne indok” arra, hogy a magyar államadós-besorolást a hitelminősítők visszaemeljék a befektetési ajánlású kategóriába. A ház szerint a felminősítés mellett szól például a devizahitelek átváltása, amely hozzájárult a magyar gazdaság külső sebezhetőségének mérséklődéséhez, és eltávolított egy „szerkezeti anomáliát” a magyar gazdaságpolitikából.

A három nagy hitelminősítő, a Fitch, a Moody\'s Investors Service és a Standard & Poor\'s egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. Az S&P és a Fitch módszertanában ez „BB plusz”, a Moody\'s osztályzati gyakorlatában „Ba1” szintű minősítést jelent.

A Fitch és a Moody\'s ugyanakkor már felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben Magyarországra. A Standard & Poor\'s jelenleg stabil kilátással tartja nyilván a magyar államadós-osztályzatot.

A Moody\'s két hete javította stabilról pozitívra a magyar szuverén besorolás kilátását, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar államadósság-ráta valószínűleg a következő években is lefelé tartó pályán marad.

A Fitch Ratings felülvizsgálati menetrendjében pénteken kerülnek sorra ismét a magyar adósosztályzatok. A Fitch Londonban ismertetett minapi tanulmányában közölte, hogy a legnagyobb valószínűséggel Magyarország és Portugália lesz a következő két olyan államadós, amely a cég nyilvántartásában visszakerülhet a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába, tekintettel arra, hogy a két ország szuverén adósosztályzata egyaránt „BB plusz” – vagyis a befektetési alapszinttől egy fokozattal marad el –, és e besorolásokra pozitív kilátás van érvényben.

Magyarországtól a Fitch Ratings 2012-ben vonta meg a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot, idén májusban viszont a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként javította az addigi stabilról pozitívra a magyar besorolás kilátását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.