Jön a nagy cigiéhség?

A termelés 60 százalékát adó két nagy dohánygyár még mindig nem akar leszerződni a monopolhelyzetbe került nagykereskedővel.

MNO
2015. 11. 17. 10:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Japan Tobacco időközben beadta a derekát, így is elég ismert cigarettamárkák fogyhatnak el a dohányboltok polcairól. De még ha akár holnap belemennének is az alkuba, időbe telik, mire felhalmozzák a szükséges készleteket. Még ha egy-két napon belül a két nagy multi meg is gondolná magát, akkor is lenne hiány, mivel két-három hétre van szükség, hogy a nagy gyártók feltöltsék az Odbe raktárait – írta meg a Népszabadság.

A probléma az, hogy a dohányellátó százmilliós, milliárdos értékű, több hónapra elegendő cigikészlet felhalmozását írja elő a cégeknek, ehhez azonban nem ad bankgaranciát.

Van, aki előre számolt a kaotikus helyzettel, a lap által egyik megkérdezett trafikos azt mondta, nemrég a szokásosnál egy héttel többre elegendő készletet szerzett be – azért csak ennyit, mert ennél többet nem tudna tárolni. Szerinte ez a készlet november 25-ig elég, utána „lehúzza a rolót”.

Marlboro, Multifilter, Philip Morris, Benson&Hedges, Golden Gate, Symphonia, Mustang, Főnix, West, Gauloises, Davidoff – ezek a márkák hamarosan mind eltűnhetnek a trafikok polcairól, sorolta az Index. Fodor Sándor, az Odbe kommunikációs vezetője a portálnak azt mondta, eddig csak az Alföld Tabakkal, a British American Tobaccóval, a Continentallal, a Danczekkel, a Tabán Trafikkal, a TTI-vel és a JTI-vel sikerült megállapodniuk.

A portál szerint a nagy gyárak kivárnak, jó esély van ugyanis arra, hogy az Európai Bizottság elkaszálja a dohányellátós törvényt, és akárcsak számos korábbi esetben, vissza kell csinálni az egészet.

Ismert, az EU által is kifogásolt pályázaton Sánta János cége, a Tabán Trafik és a BAT közösen nyert, az így létrejött Odbe a dohányáru árának körülbelül 3 százalékát kapja az eladott termékek után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.