Káosz a kéményseprőknél

Pontosan meg kellene határozni az egyes füstelvezető-típusokat.

Illés József
2015. 11. 14. 14:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Át kell gondolni az állami szerepvállalást az ágazatban, és teljes mértékben újra kell szabályozni a kéményseprő iparág működését – nyilatkozta lapunknak a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke. Vámos Csaba ezt azzal kapcsolatban mondta el, hogy Székely László alapjogi biztos a napokban közzétett jelentésében visszásságokat tárt fel a kéményseprő-ipari közszolgáltatás szabályozásában, ezért felkérte a belügyminisztert, hogy kezdeményezze a szabályozás átfogó módosítását.

Az ombudsman egyebek mellett azt kifogásolta, hogy nem megfelelő a szolgáltatással kapcsolatos panaszok kezelése. Az ombudsman beszámolt róla: a panaszosok legtöbbször azt nehezményezték, hogy elmaradt a szolgáltatás, vagy a szolgáltatási díjat olyan kéményekre is kivetették, amelyeket bizonyíthatóan nem is használnak. Sokszor felesleges munkálatok elvégzésére kötelezték a tulajdonosokat, ami ellen nincs jogorvoslat. A biztos különösen fontosnak tartja a tartalékfűtés célját szolgáló és a használaton kívüli égéstermék-elvezető elhatárolását, a funkciójuknak megfelelő pontos fogalommeghatározást, ami lehetővé tenné a panaszokban is megfogalmazott anomáliák feloldását.

Vámos Csaba szerint helytállók az alapjogi biztos megállapításai, valóban országszerte előfordulnak a jelentésben felsorolt visszásságok. Az egyik leggyakoribb trükk csakugyan a tartalékkémények „megsarcolása”. Vagyis egyes cégek szándékosan nem készíttetnek nyilatkozatot az ügyfeleikkel arról, fenn kívánják-e tartani a tartalékkéményeiket vagy sem. Így a kuncsaftoktól az üzemen kívüli füstelvezetők után is beszedhetik a karbantartási díjat. Miközben a lakosok az esetek többségében nem is sejtik, hogy egy nyilatkozat kiadásával megúszhatnák a többletköltségeket.

Az alapjogi biztos a jelentésében rámutatott, hogy a szolgáltatás és a díjak megállapításának jogalapja csakis a kémények pontos, életszerű definíciója lehet, ezért az önkényes jogalkalmazás megelőzésére a különböző kéményfajták pontos meghatározását sürgette.

Székely László a vizsgálata során megállapította, hogy a hatályos törvényi és rendeleti szabályozás, valamint az alkalmazott gyakorlat szemben áll a jogbiztonság követelményével, és sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot. Ezért kérte fel a belügyminisztert, hogy a közszolgáltatás szabályozásának átfogó módosításával teremtse meg az alaptörvény rendelkezéseivel való összhangot. A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának vezetőjétől pedig azt várja: intézkedjen, hogy a tűzvédelmi hatóságok ne csak a szolgáltatók, hanem az ügyfelek által indított hatósági eljárásokban is gondoskodjanak a jogorvoslathoz való jog érvényesítéséről.

Vámos Csaba elmondta: a kormánynak szánták segélykiáltásukat, amikor a napokban ügyvédi letétbe helyezték 322 kéményseprő felmondólevelét arra az esetre, ha az állam december 21-ig nem tesz semmit az ágazat helyzetének rendezésére. A kormányzat azonban mindeddig nem reagált az akcióra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.