Kivonják a forgalomból a hamisítási gyanúban érintett mézeket

A Kínából importált mézek gyakran mesterségesen hozzáadott anyagokat is tartalmaznak.

MTI
2015. 11. 19. 16:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca közleménye szerint az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szerdán bocsátotta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) rendelkezésére azokat a közjegyzői okiratokat, amelyek a szakmaközi szervezet által bevizsgáltatott méztermékek adatait tartalmazzák. Ezen információk alapján a vizsgálatok lezárásáig az országos főállatorvos haladéktalanul elrendelte az érintett tételek forgalomból történő kivonását.

A szakmaközi szervezet gyanúja szerint a Kínából importált mézek gyakran mesterségesen hozzáadott anyagokat is tartalmaznak.

A kialakult mézpiaci helyzetre való tekintettel a Nébih fokozottan ellenőrzi az Európai Unión kívülről érkező mézszállítmányokat, melyhez a hatóság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közreműködését is kérte.

Az FM a közleményében kiemeli: az ágazati szervek felhívják a forgalmazók figyelmét, hogy a visszahívásban nem érintett „EU és EU-n kívüli” jelölésű mézkeverékeket kizárólag abban az esetben hagyják az üzletek polcain, amennyiben  biztosak azok eredetében, valamint abban, hogy a termékek nem tartalmaznak mesterségesen hozzáadott anyagokat.

A tárca hangsúlyozza, hogy a kormány és a hatóság, ahogy eddig, úgy a jövőben is mindent megtesz a magyar méz hírnevének megóvásáért. A kialakult helyzet tisztázásáig pedig azt javasolják, hogy a vásárlók a helyi magyar termelőktől származó mézeket részesítsék előnyben.

A közleményben arra kérik a szakmaközi és a civilszervezeteket, hogy hamis méz gyanúja esetén – a gyors hatósági intézkedés megkönnyítése érdekében – a hatósági mintavételezést részesítsék előnyben.

Hozzáteszik, hogy a saját mintavételnek közjegyző által hitelesítettnek kell lennie, fontos továbbá az is, hogy a vizsgálatok akkreditált laborban és akkreditált módszerekkel történjenek, különben hatósági eljárás és intézkedés nem indítható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.