Lecsapott az MNB

Felfüggesztette a Köbe kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási termékértékesítését.

MTI
2015. 11. 13. 17:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint az intézkedésekre a jegybank átfogó vizsgálata során feltárt adatok alapján került sor. Az MNB ekkor megállapította, hogy a biztosító díjpolitikája nem kellően megalapozott, a megengedhetőnél lényegesen nagyobbak a befektetési kockázatok és kedvezőtlen a tartalékhelyzet.
A cég által kínált egyéb, nem kgfb típusú szerződésekre nem vonatkozik az értékesítés jegybanki felfüggesztése – áll a közleményben.
A biztosító az MNB végzésének pénteki kézhezvételétől az intézkedések visszavonásáig – a díjnemfizetés nyomán megszűnt szerződések miatti visszakötéseket leszámítva – nem köthet új kgfb-szerződéseket és a nála biztosított gépjárműflották sem bővíthetők.
A közlemény szerint változatlanul érvényben vannak a társaság meglévő biztosításai és egyesületi tagi jogviszonyai, káresemény esetén köteles a jogszabályokban előírt biztosítási szolgáltatást teljesíteni. A biztosító minden szerződéses kötelezettségét rendben teljesíti – írja a jegybank.
Az MNB a befektetési kockázatok indokolatlan növekedésének elkerülése érdekében korlátozta a biztosító eszközei feletti intézkedési rendelkezést is, így a biztosító csak meghatározott eszközökbe és csak a kötelezettségei lejárati szerkezetének figyelembevételével fektethet be. Az MNB emellett olyan pénzügyi terv elkészítésére is kötelezte biztosítót, aminek végrehajtása révén a biztosító maximum 6 hónap alatt megszünteti a megállapított tartalékhiányt.
A 2015. szeptember 30-i adatok szerint a cég piaci részesedése a nem életbiztosítási piacon viszonylag kisebb súlyú, 2,5 százalékos volt, a biztosító az életbiztosítási piacon nincs jelen – áll a jegybank közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.