Lelassult a GDP növekedése az euróövezetben

Az Eurostat szerint Magyarország hazai összterméke a harmadik negyedévben 2,2 százalékkal nőtt.

MTI
2015. 11. 13. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eurostat, az unió statisztikai hivatala pénteken első becslésében közölte, hogy az Európai Unió huszonnyolc tagállamában a második negyedévhez hasonlóan 0,4 százalékkal bővült a GDP, míg az eurózónában 0,3 százalékra lassult le a növekedés üteme.

Éves szinten szezonálisan kiigazított adatok szerint az EU egészében 1,9, az eurózónában pedig 1,6 százalékkal emelkedett a gazdaság teljesítménye. Az unió egészében nem változott, az euróövezetben viszont 0,1 százalékponttal gyorsult a növekedés üteme a harmadik negyedévben az előző negyedévi éves szintű adatokkal összevetve.

A legnagyobb növekedést a múlt év harmadik negyedéhez képest éves összevetésben Csehországból jelentették (4,3 százalék), majd Lengyelország és Románia (3,6 százalék), Szlovákia (3,5 százalék) és Spanyolország (3,4 százalék) következik.

A finn GDP 0,7, a görög hazai össztermék pedig 0,4 százalékkal zsugorodott. Hét országból nem érkeztek adatok.

Az Eurostat kimutatása szerint Magyarország hazai összterméke a harmadik negyedévben 2,2 százalékkal nőtt a múlt év hasonló időszakához képest, a második negyedévhez viszonyítva pedig 0,5 százalékkal bővült. A KSH pénteken közölt naptárhatással kiigazított és rendkívüli tényezőktől megszűrt GDP-adatai megegyeznek az Eurostat statisztikáival.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.