Megvan a tőzsde új elnöke

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke megtartja posztját is a jegybankban.

MTI
2015. 11. 26. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BÉT vezérigazgatója Végh Richárd lesz, aki jelenleg az MNB tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatói pozícióját tölti be – közölték.

A Magyar Idők csütörtöki számában jegybanki forrásra hivatkozva írt arról, hogy Nagy Márton kerül a BÉT élére, miután a jegybank – a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően – a tőzsde többségi tulajdonosa lesz. Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke a lapnak elmondta: a jegybank várakozásai szerint a december 18-ával záruló hétig ez meg is történik, ekkorra válhat véglegessé az adásvétel. Ezek után hívja össze az MNB a tőzsde közgyűlését, ahol az új vezetőket is megválasztják – tette hozzá Gerhardt Ferenc.

A BÉT jelenlegi elnöke Michael Buhl, alelnöke Szécsényi Bálint, vezérigazgatója Katona Zsolt.

Az MNB pénteken írta alá az adásvételi szerződést a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) 68,8 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról az osztrák CEESEG AG-val és az Österreichische Kontrollbank AG-val. A magyar jegybank ezzel minősített többségi tulajdonosává válik a magyar értéktőzsdének, amely ezzel a lépéssel ismét nemzeti tulajdonba kerül. Mivel a részvények 6,95 százalékát már eddig is az MNB birtokolta, tulajdonrésze a vásárlással 75,8 százalékra nő. A vételár részvényenként 3550 forint, azaz a teljes csomagért 13,2 milliárd forintot fizet a jegybank. A tőzsde vételára a jövőbeli eredményességen túl tükrözi a BÉT-nek a KELER-csoportban meglévő csaknem 47 százalékos részesedésének értékét is. A BÉT vételárának meghatározását független, nemzetközileg elismert tanácsadócég értékelése alapozta meg – közölte az MNB.

A BÉT meghatározó tulajdonosaként a magyar jegybank számos olyan stratégiai újítás bevezetésére készül, amelyek a hazai tőkepiac fejlesztését szolgálják, és amelyek megfelelő ösztönzőket biztosítanak a hazai tőzsdei kibocsátók és befektetők számára – közölte a tranzakció bejelentésekor az MNB.  Az új piacfejlesztési stratégia kialakításában és megvalósításában az MNB együtt szeretne működni a jelenlegi meghatározó társtulajdonosokkal, a nagyszámú kisrészvényesnek pedig vételi ajánlatot kíván tenni.

A BÉT leendő elnöke, Nagy Márton egy keddi sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a belföldi megtakarításokat tervezik a tőzsdére terelni a magyarországi cégek finanszírozása érdekében, míg a jelenlegi forgalom túlnyomó részét külföldi intézményi befektetők generálják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.