Mindenhol lesz online pénztárgép, ahol eddig nem volt

Autószervizek, taxi, konditermek, pénzváltó – íme a bejelentés részletei.

MTI
2015. 11. 19. 11:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály hozzátette: az online pénztárgépek bevezetése egyértelmű siker, jelentős többletbevételt hozott a költségvetésnek, ahogy az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetése is. Mindezek alapján adódik a rendszer kiterjesztése – szögezte le. Az elektronikus számlarendszer bevezetésénél sokat várnak attól, ha az adóhatóság naprakész adatbázisokat tud vezetni, gyorsabban tud reagálni a papíron létező, majd eltűnő cégek számlázására, és így megakadályozza az adóvisszaéléseket.

Utalt arra, hogy a kormány támogatja a fordított áfa bevezetését különböző területeken, példaként a sertéságazatot, a mezőgazdasági terményeket vagy a cukor-, élelmiszer-kereskedelmet említette. A magyar álláspont szerint a nemzetközi áfacsalás elleni fellépés leghatékonyabb eszköze a fordított adózás, az unión belül évek óta törekednek ennek a kiterjesztésére, az Európai Bizottság több kezdeményezést elutasított, de a tárgyalások folyamatosak – mondta. Megjegyezte: a cseh pénzügyminiszterrel sokat dolgoznak azon, hogy az egyes tagállamok szuverén döntésén múlhasson a fordított áfa kiterjesztése. Hangsúlyozta: az áfacsalás európai probléma, a visszaélések függetlenek az adó mértékétől. A hatékony fellépés érdekében szeretnék lerövidíteni az egyes adóhatóságok közötti információcsere idejét is.

Magyarország szeretné elérni a szektorális fordított adózás jelenleginél könnyebb alkalmazhatóságát is – jelezte.

Tavaly több mint háromszázmilliárd forinttal emelkedett a forgalmi adó címén befolyt összeg, és ebből legalább 180-190 milliárd forint az online gépek használatából, a gazdaság fehéredéséből eredt. Varga Mihály elmondta, hogy Magyarországon a feketegazdaság és az áfacsalások okozta bevételkiesést évente 500-750 milliárd forintra, az elméleti áfaalap 15-20 százalékára becsülik.

A nemzetgazdasági miniszter beszámolt arról is, hogy két fontos intézkedést vezetnek be a tisztességes adózók védelmében. Az egyik szerint a magánszemélyeknek nem kell adóbevallást készíteniük. A törvénymódosítással a másik újítás a jó és a rossz adósok megkülönböztetése, a visszaeső elkövetők, a rossz adósok gyakoribb ellenőrzése lesz. A tárca becslései szerint jelenleg a vállalati adósok negyede jó, ami azt mutatja, hogy a feketegazdaság aránya nagy Magyarországon – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.