MSZP és Jobbik: Gond van a földeladásokkal

A Jobbik szerint a most meghirdetett 334 milliárd forint értékű föld valójában sokkal többet ér.

MTI
2015. 11. 20. 19:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialista Mesterházy Attila szerint a politikai erők között konszenzusra, „nemzeti minimumra” lenne szükség a föld tulajdonrendezésének kérdésében. Hangsúlyozta: „nagy levegőt kellene venni” a politikai elitnek s megegyezésre jutni a még állami tulajdonban lévő földek sorsáról, hiszen a most meghirdetett 380 ezer hektáros terület privatizációja mellett több mint 1200 hektár föld még az állam tulajdonában marad, amelynek sorsát 30-40 éves időszakra volna jó közösen rendezni.

Apáti István, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője is bírálta a fórumon a Fidesz–KDNP-kormány által elindított licitálásos földértékesítést, s azt hangoztatta, hogy a birtokok nem a kis- vagy közepes gazdaságok tulajdonába kerülnek, hanem a pénzes „nagyvásárlókhoz”.

A Jobbik politikusa hozzátette, hogy szerinte a most meghirdetett 334 milliárd forint értékű föld sokkal többet ér, a későbbi várható áremelkedések után akár „tíz-tizenötszörös áron is el lehetne majd adni”.

Tilki Attila fideszes országgyűlési képviselő megismételte a kormánypártok álláspontját, miszerint azé legyen a föld, aki megműveli, s aki birtokot akar venni, vehessen is. A kormánypárti politikus alaptalan összeesküvés-elméletnek tartotta az ellenzéki pártok bírálatát, megjegyezve, hogy ebben a kérdésben aligha tudnak egyetérteni, mert mindenkinek más az elképzelése arról, hogy kikhez kerüljenek az állami földek.

A migrációs helyzetről is élesen eltérő volt a három párt képviselőjének véleménye. Tilki Attila kiemelte, hogy ebben a kérdésben a magyar álláspontot már egyre több nyugat-európai ország is osztja. Megemlítette, hogy a visegrádi országok szintén kiállnak Magyarország mellett, ugyancsak a népvándorlás megállítását szorgalmazzák, és elutasítják az eddig érkezettek kvóta szerinti elosztását.
Mesterházy Attila szerint „a józanság nagyon fontos ebben a kérdésben” és európai együttműködéssel kell megtalálni a megoldást.

Apáti István azt közölte a fórumon, hogy feljelentést tett az illetékes hatóságnál, mert a határokon épített kerítés költségeit – állította – „öt-nyolcszoros” áron túlszámlázták.

A politikai fórum moderátora, Szórádi Sándor, a tyukodi Szatmári Konzervgyár társtulajdonosa úgy vélekedett, hogy a térségben a politika összeköti az embereket, akik konszenzuskeresők is, s ezt ajánlotta a parlamenti pártok képviselőinek figyelmébe.

A rendezvényre meghívták Szél Bernadettet, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnökét is, de ő külföldi útja miatt távol maradt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.