Nyolc intézkedéstől várja az előrelépést a kormány

Hatékonyabban szeretnék elkölteni az uniós forrásokat.

MTI
2015. 11. 26. 6:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napilap kiemeli: a csomag azt célozza, hogy az idén várható mintegy 2200-2300 milliárd forint uniós támogatást jövőre minél hatékonyabban lehessen elkölteni.

Ennek érdekében a kormány úgy döntött, hogy a 2014–2020-as programozási időszak uniós támogatásai esetében többek között a nyertes ajánlattevők 50 százalékos szállítói előleget is kaphatnak biztosítékmentesen. Emellett mielőbb meg kell oldani az egyházak, vallási közösségek intézményeinek energetikai függetlenségét.

A fejlesztéspolitikai intézkedések között szerepel az, hogy a lakosság csak visszatérítendő uniós forrást kaphat épületenergetikai korszerűsítésre. Alkalmazandó elvként szerepel az is, hogy a visszatérítendő pénzügyi forrásokat és a vissza nem térítendő pénzügyi támogatásokat össze kell kapcsolni.

A közlekedésfejlesztés felgyorsítását szeretnék elérni azzal, hogy tervezési folyamatot gyorsabbá teszik, valamint a közbeszerzéseket azonnal elindítják ezen a területen. Rövidesen megjelenik az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program.

A különböző projektek hatékonyságának biztosítása érdekében az uniós forrásokhoz kapcsolódó, a költségvetésből megelőlegezett összegek igénybevételének és visszapótlásának szabályait is rögzítik. Így javul a projektek minősége és végrehajthatósága. Továbbá az intézkedés kitér rá, hogy az uniós támogatások felhasználását szabályozó kormányrendeletet módosítani kell, az eddiginél több egyeztetés érdekében – olvasható a Magyar Hírlapban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.