Olcsó maradhat a benzin is

Túlkínálat uralja a nemzetközi olajpiacot. Idehaza 330 forintra csökkenhet a benzin és a dízel ára.

Illés József
2015. 11. 25. 19:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Decemberben idehaza is csökkenhetnek az üzemanyagárak, ha a forint valamilyen okból nem kezd el drasztikusan gyengülni a dollárral szemben – nyilatkozta lapunknak Pletser Tamás. Az Erste Bank olajipari elemezője elmondta: idén hordónként 55 dolláros olajátlagárral lehet számolni a külpiacokon. Jövőre pedig inkább 50 dollár körül alakul majd a hordónkénti átlagos jegyzésár, mivel a kínálati oldal tovább erősödik az iráni olaj megjelenésével. Ugyanakkor a kereslet a korábban előre jelzettnél kevésbé jelentősen növekszik majd, egyebek mellett a kínai gazdaság növekedésének lassulása miatt.

Ole Hansen, a Saxo Bank szakértője elemzéséből kiderül, hogy az olaj ára már második hete csúszik lefelé, miközben nőnek az amerikai készletek. A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országainak tartalékai is csúcsértéken, hárommilliárd hordó felett állnak. Ez mindenekelőtt Oroszország, Irak és Szaúd-Arábia rekordméretű termelésének köszönhető.

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) szerint 2016-ban is megmarad a túlkínálat, és a nyersolaj árának felfelé történő jelentős korrekciója még várat magára.

– Az Észak-Európában mértékadó Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára 43 dollárra ment le az elmúlt napokban, ami már nincs messze az első támasznak tekinthető augusztusi 42,23 dollár/hordó szinttől. Az amerikai kontinensen vezető WTI típusú olaj esetében pedig az első megállási pont jelenleg 40 dollár/hordó körül van. Így valószínűleg továbbra is egy sávon belüli oldalazást láthatunk a következő hónapokban, de az említett szintek elérése esetén újabb befektetők jelenhetnek meg a vevői oldalon – jegyezte meg az összefoglalójában Ole Hansen.

Az év utolsó hónapjában a hazai üzemanyagár-csökkenés mellett szól az is, hogy Oroszország kilenc százalékkal, tonnánként 88,4 dollárra mérsékli a kivitelre szánt – így hazánkba is kiszállított – kőolaj exportvámját decembertől az egy hónappal korábbi 97,1 dollárról a kőolaj árának a csökkenése miatt – ezt közölte a minap az orosz pénzügyminisztérium. Oroszországban a kormány havonta vizsgálja felül az olaj exportvámját, amelyet a Magyarországon is használatos úgynevezett Urals típusú orosz nyersolaj világpiaci árának havi alakulásából kiindulva egy meghatározott képlet alapján állapít meg. A november 15-én zárult egy hónapban az Urals hordónkénti átlagára 44,33 dollár volt. Egy hónappal korábban még 47,18 dollárt kellett fizetni egy hordó olajért. Oroszország egyébként a világ legnagyobb olajtermelője, az orosz költségvetés pedig jelentős bevételre tesz szert a nyersolaj exportjából.

Elemzők szerint idehaza az év végére literenként 330 forint közelébe is csökkenhet mind a benzin, mind a gázolaj ára. (A dízel hajtóanyag literjéért átlagosan 343 forintot, a motorbenzinért pedig 336 forintot kell fizetni a kutaknál.) Ez azonban csak akkor következik be, ha a dollár árfolyama nem erősödik jelentősebben a mostani 290 forint körüli szintről. A dollár–forint kurzus alakulása ugyanis meghatározó a hazai üzemanyagárak változásában, miután az importőr dollárért vásárolja a nyersolajat, míg a készterméket forintért adja el idehaza.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.