Orbán: A kínai deviza váljon világpénzzé!

Orbán Viktor kormányfő köszönetét fejezte ki a kiváló kínai–magyar együttműködésért Szucsouban.

MTI
2015. 11. 25. 8:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tájékoztatása szerint Orbán Viktor felidézte, hogy öt évvel ezelőtt Magyarország súlyos gazdasági válságban volt, melyből csodával határos módon sikerült kilábalni, és ebben a folyamatban Kína kiemelkedő partner volt: nehéz időkben segítette hazánkat visszatérni a növekedés és a fejlődés útjára.

Orbán Viktor közölte: Magyarország a multipoláris világrendben érdekelt, abban, hogy a renminbi (a kínai nemzeti deviza) világpénz legyen, illetve támogatjuk az Európai Unió és Kína lehető legszorosabb együttműködését. Magyarország kérte, hogy legyen lehetőség a magyar mezőgazdasági termékek kínai exportjának bővítésére, amire a kínai fél nyitottságát fejezte ki.

Szóba került a tárgyaláson a mindkét fél által stratégiai jelentőségűnek, illetve szimbolikusnak nevezett Budapest–Belgrád vasútvonal megépítése, valamint a Magyarország és Kína közötti újabb repülőjáratok megindításának gondolata is. Orbán Viktor röviden tájékoztatta kínai partnerét az Európai Unió előtt a következő hónapokban álló súlyos kihívásokról is – közölte Havasi Bertalan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.