Perek sokasága indulhat földügyben

Lapunk kiderítette, hogy több esetben nem egyeznek az eladásra szánt területek árverési kiírásaiban szereplő adatok a földhivatali bejegyzésekkel.

Tóth László Levente
2015. 11. 19. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lapunkban megjelent visszás, felháborító földprivatizációs kiírási információk kapcsán – miszerint több esetben nem egyeznek a földhivatali nyilvántartási és az árverési hirdetményekben közölt adatok – megkerestük a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet (NFA) és az azt felügyelő Földművelésügyi Minisztériumot (FM) is. Azt szerettük volna megtudni, hogyan lehetséges, hogy hamis adatok szerepelnek a földárverések kiírásaiban, továbbá mikor állítják le a földprivatizációt, illetve mikor vizsgálják felül a kiírásokat. A minisztériumtól azt is megkérdeztük, ki a felelős mindezért, mikor nevezik meg és mikor vonják felelősségre.

A két költségvetési szerv közül a szaktárca elküldte az NFA cikkünkre reagáló közleményét, amelyben a szervezet, tényfeltárásunk ellenére, azt állítja, valós adatokkal hirdeti a földeket az állam. Az NFA a földértékesítési hirdetményekben „tájékoztató jelleggel, helyesen közli az aktuális földhasználati jogokra vonatkozó adatokat, mely a földhasználati nyilvántartástól kivételes esetekben eltérhet”.

Az NFA a pontos tájékoztatás érdekében, gondosan eljárva, a földhasználati nyilvántartásba még be nem jegyzett terheket is megpróbálja az érdeklődő gazdákkal teljes körűen közölni. Mint írják, számtalan olyan állami földterület van, amelyre vonatkozó haszonbérleti szerződés még nem járt le, de az NFA már korábban megpályáztatta egy újabb 20 éves időszakra. Hozzáteszik: a közhiteles földhasználati nyilvántartás értelemszerűen csak az éppen hatályos földhasználati adatokat tartalmazza. Így tehát az, aki 2017-től lesz egy állami terület bérlője, nem tud már most bejelentkezni 20 évre a nyilvántartásba. Ezt csak a kontraktus hatálybalépésekor, illetve a saját birtokba lépésekor tudja megtenni – hívják fel a figyelmet. Mindezek alapján az NFA helyesen jár el, amikor a leendő vevőket arról a jövőben hatályosuló, de már korábban megkötött haszonbérleti jogviszonyról is tájékoztatja, amely később fogja terhelni az adott földet. A két adatbázis tehát egymással összhangban van, az ügyfelek így kaphatnak teljes képet a földhasználati viszonyokról – áll a szervezet közleményében.

E magyarázkodás ellenére a Jobbik feljelentést tesz a földárveréseken lévő adatok meghamisítása miatt. Magyar Zoltán, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője sajtóhírekre hivatkozva beszélt arról, hogy a földnyilvántartásban és a pályázatban érdekes módon a „legzsírosabb földdaraboknál” találhatók eltérő adatok. Emiatt azt feltételezi, hogy az egyes földterületeknél a kormányközeli érdekeltségek így próbálják szándékosan távol tartani a konkurenciát a földvásárlástól. Felhívta a figyelmet arra, hogy minden 20 millió forint értékhatár feletti pályázatot megvizsgálnak és összehasonlítják az adatokat. Egyúttal követelte, hogy azonnal állítsák le a földprivatizációkat. – A magyar földekről hiteles nyilvántartás áll rendelkezésre, amelyet a földhivatalok kezelnek. Ezekbe bárki betekinthet, és az ott látott adatokat összehasonlíthatja azokkal, amelyek az NFA honlapján találhatók, és amelyek alapján az árverések zajlanak – reagált a Jobbik felvetésére Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.

Azt azonban továbbra sem magyarázta meg senki, hogyan lehet egy bérbe adott földterületet – egy 2014-es döntéssel, de csak 2017-es hatállyal – másnak bérbe adni úgy, hogy közben, 2015-ben el is adják. Nem beszélve a jogi szempontból szintén aggályos, nyilvántartásba be nem vezetett – mert csak a távoli „jövőben hatályosuló” – haszonbérleti ügyletekről, amelyek bejegyzés híján nem is léteznek, hacsak a bíróság nem szerez nekik érvényt. Azt ugyanis senki sem gondolhatja komolyan, hogy egy új földtulajdonos nem perli be rögtön a semmiből előbukkanó, „hatályosulásra” hivatkozó, földhasználatra bejelentkező bérlőt, hacsak utóbbi már meg nem előzte őt amiatt, mert nem adta át neki a földet.

Perek sokasága kezdődhet tehát amiatt, amit az NFA egyszerűen csak „tiszta képnek” nevez. A felelősséget firtató kérdésünkre egyébként nem válaszolt a jogász végzettségű miniszterrel működő szaktárca. Egyes politológusok szerint a fentiek fényében valakinek már távoznia kellene a posztjáról. Egyik lehetséges jelöltjük Bitay Márton Örs, az FM állami földekért felelős államtitkára, a másik pedig Fazekas Sándor miniszter. Úgy látják: a tárcavezetőnek nem kellene megvárnia, hogy hirtelen Győrffy Balázs – aki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnökének, Jakab Istvánnak az „erős embere” – huppanjon a miniszteri bársonyszékbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.