Ukrajna lép egy aprót előre

Papíron már nincs csődhelyzetben adósszempontból az ország a Fitch Ratings szerint.

MTI
2015. 11. 19. 6:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő szerda éjjel Londonban közölte, hogy a hosszú futamidejű ukrán szuverén devizakötelezettségek kockázati besorolását az október 10-én megállapított „RD” (Restricted Default) szintről „CCC”-re emelte.

Indoklásában a Fitch hangsúlyozta, hogy a kötvényadósság-átrendezés a lejáratokat a 2019–2027 közötti időszakra tolja ki, és 3 milliárd dollárral – az ukrán hazai össztermék (GDP) 3,4 százalékával – csökkenti az adósságállományt, javítva a közadósság-fenntarthatóságot.

A Fitch Ratings szerint az ukrán közfinanszírozási rendszer ezzel lélegzethez jutott, emellett rövid és középtávon csökkent a szuverén adósságválság kialakulásának kockázata.

A most megadott új, „CCC” szintű ukrán osztályzat is rendkívül mélyen spekulatív, vagyis messze nem befektetési ajánlású.

A Fitch elemzése szerint ez a besorolást tükrözi a cég azon várakozását, hogy az ukrán GDP-érték az idén 11,6 százalékkal zuhan, elsősorban a fogyasztás 20 százalékosra valószínűsíthető visszaesése miatt.

A Fitch Ratings londoni elemzői szerint később is valószínűtlen a gyors kilábalás: a hitelminősítő jövőre is csak 1 százalékos növekedést vár Ukrajnában a kijevi kormány 2016-ra szóló, 2,4 százalékos GDP-bővüléssel számoló hivatalos előrejelzésével szemben.

A Fitch kiemeli azt is, hogy az ukrán bankszektor nem teljesítő kinnlevőséghányada a teljes portfólión belül eléri a 44 százalékot.

Az ukrán gazdaság teljesítményére más nagy londoni házak is igen borúlátó előrejelzéseket tartanak érvényben.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a tevékenységi területéhez tartozó országokról összeállított új prognózisában közölte, hogy várakozása szerint az ukrán GDP-érték az idén 11,5 százalékkal zuhan. Ez ráadásul 4 százalékponttal rontott becslés, a májusban kiadott előző térségi EBRD-előrejelzésben ugyanis még 7,5 százalékos idei ukrán GDP-visszaesés szerepelt.

Ukrajnában az EBRD jövőre 2 százalékos növekedést vár, de ez is rosszabb az előző előrejelzésnél, amely 3 százalékos növekedést valószínűsített 2016-ra az ukrán gazdaságban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.