2018-tól jönnek Magyarország helyett Nyitráról a Jaguarok

Aláírták a beruházási szerződést, 2018-ban már autót gyárt a Jaguar Land Rover nyitrai üzeme.

FB
2015. 12. 11. 19:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovák kormány és a Jaguar Land Rover vezető képviselői pénteken aláírták Pozsonyban azt a beruházási szerződést, amelynek alapján a brit márka új autógyárat épít Nyitrán. Az új üzem gyártósorairól a tervek szerint 2018-ban gördülhet le az első gépkocsi.

A Jaguar várhatóan 1,1 milliárd fontot (482 milliárd forint) ruház be a Nyitra mellett megépülő új autógyárába, amelyben 2018-ban indulhat meg a gyártás – jelentette be a szerződés aláírását követően Ralf Speth vezérigazgató. Hozzátette: terveik szerint az üzem gyártósorain már az első évben 150 ezer gépkocsi készül és a beruházásnak köszönhetően 2800 új munkahely létesül.

A 2008-tól az indiai Tata Group tulajdonában lévő Jaguarnak a nyitrai lesz az első európai gyára a brit szigeteken kívül. Arról, hogy a vállalat hová telepíti új gyártóüzemét, idén februárban kezdődtek meg a tárgyalások a szűkebb válogatásba jutott országokkal. Az MTI szerint akkor Szlovákia mellett még Mexikó és Lengyelország is versenyben volt a befektetés megszerzéséért, ám a Financial Times még májusban is azt írta: Csehország és Magyarország is befutó lehet. Néhány nappal később a Magyar Nemzet azt is megtudta, hogy a Nemzeti Befektetési Ügynökség és a Tata-csoport között több iparágra kiterjedő egyeztetések zajlanak.

Júniusban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az indiai konszern beruházási terveivel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a közelmúltban Mumbaiban tárgyalt a cég vezetőivel. Az biztosnak látszik, hogy a Tata Consulting – amely már jelen van hazánkban – bővíti tevékenységét, a Jaguar Land Rover térségünkben létesítendő autógyáráról azonban nem árult el akkor részleteket a tárcavezető. Ekkor már mindenki elhitte, hogy jön a Jaguar, Benda László például ennek szellemében írt portrét a Tata-cégcsoport vezetőjéről a Figyelőbe.

Végül úgy tűnt, Graz szerzi meg magának a projektet, ám augusztusban bejelentették, hogy Nyitrán nyitja meg gyárát a Jaguar Land Rover.

A Jaguar Land Rover vezérigazgatója Szlovákia kiválasztását az ország autóiparának bejáratottságával, Szlovákia jó földrajzi helyzetével, valamint azzal indokolta, hogy a pozsonyi kormány jó körülményeket teremtett számukra. A vállalat globális expanziójának részeként jellemzett beruházást „mérhetetlenül fontos lépésnek” és egy erős partnerség kezdetének nevezte a vezérigazgató az MTI szerint.

Robert Fico a szerződés aláírása után elmondta: kormánya 130 millió euró (41,2 milliárd forint) értékű – kedvezmények és ingatlanátruházás formájában megvalósuló – állami támogatással vesz részt a beruházásban. Hangsúlyozta: bár nem kis összegű állami szerepvállalásról van szó, a 9 százalékos aránya nem magas, tekintve hogy az autógyár megépítése az elmúlt hét év legnagyobb európai beruházásának számít. Fico kijelentette:

„Azt hiszem, jogosan nevezhetjük hatalmas sikernek mindkét fél számára.”

A nyitrai egység – a pozsonyi VW-, a nagyszombati PSA- (Peugeot-Citroen) és a zsolnai Kia-üzem után – már a negyedik autógyár lesz Szlovákiában, amely már most is a világelsőnek számít az egy főre eső gépkocsigyártásban. Tavaly csaknem egymillió autót gyártottak Szlovákiában, ez már súrolta a meglévő autógyárak kibocsátókapacitásainak határát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.