2,4 százalékkal nőtt a GDP

Az adat árnyalatnyival jobb a november 13-ai első becslésben közölt 2,3 százaléknál.

MTI
2015. 12. 04. 9:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző negyedévhez képest 0,6 százalékkal nőtt GDP a naptárhatástól megtisztított adatok szerint. 2015 első három negyedévében 2,8 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a múlt év azonos időszakához hasonlítva. Éves összehasonlításban a feldolgozóiparban hozzáadott érték 5,9, a szolgáltatásoké 3,7 százalékkal nőtt, míg az építőiparé 0,5, a mezőgazdaságé 18,4 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben. A harmadik negyedévi, 2,4 százalékos növekedéshez az ipar 1,0, a szolgáltatások 1,9 százalékponttal járultak hozzá. A mezőgazdaság 0,9 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedési ütemét.

A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 2,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest az előző negyedévi 2,3 százalék után, a beruházások 1,5 százalékkal csökkentek. Az export 7,6, az import 6,8 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi forgalom, azaz a nettó export 1,3 százalékponttal járult hozzá a GDP harmadik negyedévi növekedéséhez, és a végső fogyasztás is 1,9 százalékkal növelte. A beruházások viszont 0,7 százalékkal visszafogták a gazdasági bővülést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.