30 dollár alá is eshet az olajár

Jelentős a túlkínálat kőolajból, és jövőre Irán is belép a piacra napi 1-1,5 millió hordóval.

MTI
2015. 12. 12. 17:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anton Sziluanov emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) idén már negyedszer rontotta a globális gazdaságnövekedéssel kapcsolatos előrejelzését. Ennek alapján arra lehet következtetni, hogy mérséklődik a kőolaj iránti kereslet, emiatt csökken az energiahordozó ára. Az orosz pénzügyminiszter rámutatott arra, hogy jelenleg is jelentős a túlkínálat kőolajból és jövőre Irán is belép a piacra napi 1-1,5 millió hordóval.

Emlékeztetett arra, hogy a jövő évi orosz  költségvetés kidolgozásakor hordónként 50 dolláros árat vettek alapul. A kőolaj ára jelenleg 36-37 dollár. A piacon várhatóan jövőre is folytatódó kedvezőtlen folyamatok miatt a pénzügyminiszter azzal számol, hogy vissza kell majd fogni a jövő évi költségvetés kiadási oldalát, részleteket azonban nem közölt erről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.