855 millió euró volt szeptemberben a kereskedelmi többlet

A kivitel 6,5, a behozatal euróban számolt értéke 8,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

MTI
2015. 12. 03. 8:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KSH fölfelé korrigálta mind az export, mind az import növekedését a november 2-án kiadott első becsléséhez képest, akkor az export 5,6, az import 8,2 százalékos növekedését jelentette. A kereskedelmi aktívum is nőtt az előzetesen jelzett 814 millió euróról.

Szeptemberben a gépek és szállítóeszközök exportja 11,4 százalékra gyorsult az augusztusi 9,9 százalékos éves növekedési ütemről, a feldolgozott termékek és az élelmiszerek exportja viszont lassult.

A várakozásoknak megfelelően alakult szeptemberben a külkereskedelmi egyenleg, amelyre a csökkenő exportteljesítmény, valamint a karácsonyi vásárlásokhoz kapcsolódóan megnövekedett import hatott – mondta Marczinkó Zoltán István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán, a külkereskedelmi forgalom csütörtökön közzétett, szeptemberi adatait kommentálva.

Kiemelte, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslése szerint a kereskedelmi többlet 855 millió euró volt, ami magasabb az első becslésben jelzett 814 millió eurónál. Az előző év azonos időszakához képest 85 millió euróval alacsonyabb volt a többlet – tette hozzá Marczinkó Zoltán István.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.