A bankszövetség támogatja a bankadó csökkentését

A magyar bankszektor visszanyerheti régiós versenyképességét.

MTI
2015. 12. 11. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Levente megerősítette, hogy a bankadóról a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) több körben egyeztetett a Magyar Bankszövetséggel, így a most a parlament elé beterjesztett változatot is megismerték a benyújtás előtt. „A bankok extra terheinek következetes leépítése azt szolgálja, hogy a magyar bankszektor visszanyerje régiós versenyképességét, és betöltse szerepét a gazdaság finanszírozásában\" – fogalmazott Kovács Levente. A javaslat szerint az adó felső kulcsa további 7 bázisponttal (0,07 százalékponttal) csökken, így az eddigi 0,31 százalékos terv helyett 0,24 százalék lesz. Az alsó kulcs változatlan marad, 50 milliárd forintig 0,15 százalék. Az adó alapja – jövőre is – a bankok 2009-es módosított mérlegfőösszege maradna. Az NGM csütörtökön közölte: a kormány az Európai Bizottság újabb informális jelzései alapján javasolta az Országgyűlésnek a bankadóról szóló törvénynek az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) egyetértési megállapodásának megfelelő módosítását.

A módosításoknak köszönhetően – összhangban a kormány és az EBRD februárban kötött egyetértési megállapodásának szellemiségével – nem változik a szektor egészének adóterhe, 2016-ban a költségvetés bankadóból származó tervezett bevétele nem csökken, azaz a szektor a februári egyetértési megállapodásnak megfelelő adócsökkentésre számíthat – fogalmazott közleményében az NGM.
A kormány a javaslat kidolgozása során folyamatosan egyeztetett a Magyar Bankszövetséggel, valamint az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságával, hogy a bankadó szabályozása mindenki számára elfogadható és az európai szabályoknak is megfelelő legyen – jelezték.

A kormány továbbra is elkötelezett az EBRD-megállapodás betartása mellett, amelynek megfelelően 2017-től a korábbiaknak megfelelően tovább csökkenne a bankadó teher – hangsúlyozta az NGM. Hozzátették, emellett a kormány olyan szabályozást kíván bevezetni, amely mind a magyar bankok, mind az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága számára elfogadható, és amely a bankok számára egy kedvezőbb, rugalmasabb és előremutatóbb megoldást kínál. A kormány a 2017-re érvényes bankadó szabályozást 2016. első felében, a 2017. évi költségvetéssel párhuzamosan nyújtja be az Országgyűlésnek. A tavaszig fennálló időtartam lehetőséget teremt egy olyan megoldás kialakítására, amely továbbra is megfelel az EBRD egyetértési megállapodás eszmerendszerének – közölte a tárca.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.