A britek a Rolls-Royce államosítását tervezik

Pontosabban a nukleáris technológiával foglalkozó üzletágat veheti át az állam.

MTI
2015. 12. 14. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A londoni gazdasági napilap értesülései szerint David Cameron miniszterelnök hivatala annak nyomán dolgoztatott ki erre terveket, hogy a Rolls-Royce nem egészen két év alatt öt profitfigyelmeztetést adott ki. A Financial Times úgy tudja, hogy az esetleges államosítás mellett a felmerült lehetőségek között van a Rolls-Royce és a legnagyobb brit hadiipari csoport, a BAE Systems részleges vagy teljes összeolvadása is.

A lap forrásai szerint kormánykörökben erősödik az aggodalom amiatt, hogy a válságba került Rolls-Royce esetleg külföldi felvásárlási kísérlet célpontjává válhat, mielőtt az új vezérigazgatónak, Warren Eastnek sikerül helyreállítania a befektetői bizalmat. Kormányzati illetékesek azt is aggasztónak tartják, hogy a Rolls-Royce igazgatótanácsának nincs elégséges tapasztalata az ellenséges – vagyis a vállalatvezetést megkerülő, közvetlenül a részvényeseknek tett – átvételi ajánlatok kezelésében – írta a terveket ismerő forrásait idézve a Financial Times.

A lap felidézi, hogy az állami érdekeket egy aranyrészvény óvja, amelynek alapján a Rolls-Royce a kormány hozzájárulása nélkül nem értékesíthet a vállalati szintű nettó eszközállományból vagy a nukleáris üzletágból 25 százalékos vagy ennél nagyobb részesedést. Emellett 15 százalékban határozták meg a külföldi tulajdonrész lehetséges felső határát. Ezeket a biztosítékokat még 1987-ben, a Rolls-Royce privatizációjának idején rögzítették. A brit kormány 16 évvel korábban szintén államosította az akkor csőd fenyegette patinás ipari csoportot.

A brit védelmi minisztérium elemzői szerint azonban egy esetleges új tulajdonos még így is kedvező lehet a részvényesek számára, és a befektetők nyomást gyakorolhatnának az államra, hogy legalább a Rolls-Royce polgári repülőgép-ipari részlegében adja fel vétójogát – áll a Financial Times hétfői beszámolójában.

A Rolls-Royce a világ második legnagyobb repülőgéphajtómű-gyártója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.