A héten dönthetnek az áfacsökkentésről

A szakma régóta a magas áfát okolja azért, hogy nem épülnek új otthonok.

MNO
2015. 12. 09. 12:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány várhatóan még a héten dönt arról, hogy a lakásépítéseket terhelő általános forgalmi adó a jelenlegi 27 százaléknál alacsonyabb legyen – mondta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének közgyűlésén, szerdán Budapesten. Azt, hogy az áfacsökkentésre nagy szükség lenne, a fejlesztők régóta hangsúlyozzák, anélkül ugyanis új otthonok aligha épülnek. Ennek oka, hogy a vevők nem hajlandók az ingatlanokért 27 százalékos felárat fizetni csak azért, mert azok újak. Viszont ezt a tételt a fejlesztők sem tudják lenyelni.

A helyettes államtitkár a közgyűlésen tartott beszédében kitért arra is, hogy a 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban az építőiparra 3474 milliárd forint forrás jut. Ebből 561,4 milliárd forintot tesz ki a Nemzeti épületenergetikai stratégia keretében a köz- és lakóépületek felújítására fordítható összeg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.