Arany helyett réz: nagyot buktak a magyar bankok

A Kézizálog Zrt. széfjeiben talált tárgyak együttes értéke még az értékbecslés díját sem fedezi.

MNO
2015. 12. 09. 17:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A portál információi szerint nagyot bukhattak azok a bankok, amelyek az aranyhamisítási ügybe keveredett Kézizálog Zrt.-t hitelezték korábban. Az ügyben érintett cégek egy értékbecslővel és egy közjegyzővel vizsgáltatták át a széfekben levő ékszereket. A mérleg több bank szerint is lesújtó: az ott talált tárgyak együttes értéke még az értékbecslés díját sem fedezi.

Bíró Péter, a cég tulajdonosa, a jelek szerint az elmúlt években szinte a teljes magyarországi bankrendszert átverte, hiszen azok hitelezték meg a zálogcéget. A bankok most azt kénytelenek konstatálni, hogy az ékszer-, nemesfém- és drágakőfedezet szinte semmit sem ér.

Amint arról korábban beszámoltunk, hamis aranytömböket adott biztosítékként az év elején csődbe ment Kézizálog Zrt. tulajdonosa több magyar milliárdosnak és pénzintézetnek. A  tulajdonos által fedezetül adott aranytömbökről kiderült, hogy trombitarézből készültek, és még aranyborítást sem kaptak.

A Napi.hu azt írja, hogy a bankok 21 milliárd forintnak mondhatnak búcsút, a portál szerint a megtévesztésre vagy az adhatott okot, hogy az ékszerek vagyonbecslője Bíró Péter alkalmazásában (is) állt, és összejátszottak, vagy a korábban bemutatott ékszervagyont még időben értéktelen másolatokra cserélték ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.