Athén: jóváhagyták a jövő évi költségvetést

Kétmilliárd euróval magasabb adóbevételt irányoztak elő.

MTI
2015. 12. 06. 8:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Senki sem örülhet ennek a kemény költségvetésnek” – mondta Evklídisz Cakalotosz pénzügyminiszter még a szavazás előtt.

A jövő évi büdzsé 5,7 milliárd euróval kurtítja meg a görög állami kiadásokat, ezen belül 1,8 milliárdot a nyugdíjakból, félmilliárdot pedig a védelmi célú költésekből von el.

A költségvetési számokat 153 szavazattal, 145 ellenében hagyta jóvá a szigorúan pártvonalak mentén megosztott 300 tagú parlament. Az igennel voksolók kivétel nélkül az athéni kormányt irányító, radikálisan baloldali Sziriza és a jobboldali-nacionalista koalíciós partner, a Független Görögök (ANEL) soraiból kerültek ki.

Alexisz Ciprasz miniszterelnök baloldali kormányára nagy nyomás nehezedik a közvélemény részéről, hogy kézzelfogható előnyöket mutasson fel a megszorításokba belefáradt görög társadalom számára. A görög parlament november második felében fogadott el újabb takarékossági intézkedéseket, hogy szabaddá tegye az utat annak a 86 milliárd eurós, újabb nemzetközi hitelcsomagnak a folyósítása előtt, amelyet az euróövezet kormányai nyáron szavaztak meg az eladósodott Görögország számára.

A kormány a gazdaság stagnálását jósolja az idei évre, és 0,7 százalékos visszaesést 2016-ra. A korábbi előrejelzések 2,3, illetve 1,3 százalékos recesszióval számoltak. Ciprasz miniszterelnök a parlamentben azt mondta, hogy a növekedés 2016 második felében térhet vissza a görög gazdaságba, és hogy egy erőteljes idegenforgalmi szezonnal éves szinten is elkerülhető lesz a recesszió.

A költségvetés számai szerint ugyanakkor a görög államadósság jövőre – a tervezett kiadáscsökkentés és bevételnövelés ellenére – 327,6 milliárd euróra nő majd, és a hazai össztermék (GDP) 187,8 százalékára emelkedik az idei 180,2 százalékos arányról.

Az ellenzék ideiglenes vezetője, a konzervatív Új Demokrácia párthoz tartozó Jannisz Plakiotakisz a szombati parlamenti vitában azzal vádolta Ciprasz kormányát, hogy „borravalóvá fokozza le a nyugdíjakat”, és hogy a költségvetési terv egészében véve „növekedésellenes” és „társadalmilag igazságtalan”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.