Az Alibaba megállíthatatlanul terjeszkedik

Legutóbb megvásárolt egy hongkongi angol nyelvű napilapot és a hozzá tartozó „médiavagyont”.

MTI
2015. 12. 11. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erről a nemzetközi hírügynökségek, a kínai online média és maga az SCMP is beszámolt pénteken, helyi idő szerint az esti órákban.

Az egyelőre ismeretlen összegű vásárlás révén az Alibaba a digitális világban érvényesülő erejét fogja ötvözni az SCMP kiváló szerkesztői képességeivel, megnyitva az utat a 112 éves lap számára a globalizálódás irányába, vagyis Kína bemutatására a világ minden részén élők számára – jelentette ki Joseph Csaj (Tsai), az Alibaba Group egyik alelnöke.

Csaj azt is hangsúlyozta, hogy az új tulajdonos a minőségi tartalom fenntartásában és az olvasók bizalmának megtartásában érdekelt. Úgy vélte, a bizalom feltétele az objektív, kiegyensúlyozott és tisztességes újságírás. „Annak ellenére, hogy mi vagyunk a tulajdonosok, a szerkesztőkre bízzuk a szerkesztői politikát és bármely sztori feldolgozásának módját. Ezt alapelvnek tekintjük” – állította.

Csaj szerint a fő nyugati hírgyártók Kínát „sajátságos szemüvegen” keresztül tudósítják. „Mi úgy gondoljuk, hogy a dolgokat olyannak kell bemutatni, amilyenek. Tényeket kell közölni, az igazat kell mondani, ezek azok az elvek, amelyeket a működésünk alapjának tekintünk” – állapította meg.

A nagy múltú South China Morning Post első példánya 1903. november 6-án került ki a nyomdából, az újság később Ázsia egyik vezető lapjává vált. Elsőként 1971-ben vezették be a hongkongi tőzsdére, és 1987-ben vált Robert Murdoch médiabirodalmának részévé. 1990-ben újra a tőzsdére került, 1993-ban lett többségi tulajdonosa a malajziai mágnás Robert Kouk Kerry Media nevű vállalkozása. A Bloomberg e témához kapcsolódó friss írásának kommentátora szerint a váltás jót tehet a hongkongi lapnak, mivel korábbi tulajdonosa már nem látott sok fantáziát benne. Viszont az „innovatív és előrelátó” Jack Mának az Alibaba 50 éves alapítójának kezében „fényes jövő várhat” rá. Ma 2014-ben, miután cégének részvényeit a New York-i értéktőzsdére vitte, Kína leggazdagabb embere lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.