Csökken a szerződésszerűen teljesítők törlesztőrészlete

A pénzintézeteknek december 15-ig kell postázniuk tájékoztatójukat.

MTI
2015. 12. 04. 22:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzintézetektől kapott ajánlat egyebek mellett tájékoztatja az ügyfeleket a jelenlegi tartozásról és a hitel kondícióiról, továbbá arról is, hogy a forintosítás után hogyan alakul a tartozás, a törlesztés és a futamidő – mondta el Freisleben Vilmos az M1 csatornának nyilatkozva pénteken.

A fogyasztók ennek alapján eldönthetik, forintra váltják-e hitelüket. Ha elfogadják az ajánlatot, nincs teendőjük, ha nem fogadják el, az ajánlat átvételét követő 30 napon belül nyilatkozniuk kell erről.

Az igazgató kitért arra is, hogy azoknak, akik a mindenkori árfolyamtól függetlenül fix összeget fizettek, jelentős adósságuk halmozódott fel. Ha elfogadják a forintosítást, a tartozás átalakítása után egyenlő összegű törlesztőrészletet kell majd fizetniük.

Azoknak, akiknek hátralékuk van, az eddigihez képest valamelyest nőni fog a törlesztőrészletük, ugyanis az esedékes, de nem kifizetett, valamint a jövőben esedékes összeget összeadják, és annak alapján határozzák meg az új törlesztést és a futamidőt.

Az igazgató felhívta a figyelmet: ha valaki szeretné a hitelét forintosítani, de nem felel meg neki a pénzügyi intézmény által meghatározott törlesztőrészlet, minél előbb keresse fel a szolgáltatót, hogy közösen megoldást találjanak.

A szerződésszerűen teljesítők törlesztőrészletük mérséklődésére számíthatnak az igazgató szerint, ennek mértéke a devizanemtől függ. A svájci frank esetén 10 százalékos csökkenés sem kizárt, ami annak köszönhető, hogy esetükben bizonyos tartozásokat elengednek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.