Csökkenhet a bankadó

Az adó felső kulcsa az eddigi 0,31 százalékos terv helyett 0,24 százalék lehet.

MNO
2015. 12. 10. 19:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A javaslat szerint az adó felső kulcsa további 7 százalékpontot csökken, így az eddigi 0,31 százalékos terv helyett 0,24 százalék lesz. Az alsó kulcs változatlan marad, 50 milliárd forintig 0,15 százalék – közölték, hozzátéve: 2016-ban az adó alapja továbbra is a bankok 2009-es módosított mérlegfőösszege marad.

A módosításoknak köszönhetően – összhangban a kormány és az EBRD egyetértési megállapodásának szellemiségével – nem változik a szektor egészének adóterhe, 2016-ban a költségvetés bankadóból származó tervezett bevétele nem csökken, azaz a szektor februári egyetértési megállapodásnak megfelelő adócsökkentésre számíthat – hangsúlyozták.

Mint írják, a kormány a javaslat kidolgozása során folyamatosan egyeztetett a Magyar Bankszövetséggel, valamint az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságával annak érdekében, hogy a bankadó szabályozás mindenki számára elfogadható és az európai szabályoknak is megfelelő legyen.

A kormány olyan szabályozást kíván bevezetni, amely mind a magyar bankok, mind az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága számára elfogadható, és amely a bankok számára egy kedvezőbb, rugalmasabb és előremutatóbb megoldást kínál – olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a kormány a 2017-re érvényes bankadó-szabályozást 2016 első felében, a 2017. évi költségvetéssel párhuzamosan tervezi benyújtani az Országgyűlésnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.