Csúcsra pörgött idén a külkereskedelem

Az NGM éves szinten mintegy 8 milliárd eurós külkereskedelmi többletre számít.

MTI
2015. 12. 23. 12:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marczinkó Zoltán szerint a növekedés hátterében többek között az energiahordozók árszínvonalának és importvolumenének több mint 30 százalékos csökkenése áll. Mint mondta, ennek oka részben az enyhébb tél, valamint a magyar ipar energiahatékonyabb működése.

Kifejtette: a fő külkereskedelmi partner továbbra is az Európai Unió, a magyar export csaknem 80 százaléka a tagállamokba irányul, a legfontosabb kereskedelmi partner Németország, emellett pedig a nem hagyományos piacok, mint Japán, Dél-Korea, és a dél-amerikai államok is értékelhető teljesítményt nyújtottak, ami a járműgyártásban mutatkozik meg elsősorban.

Elmondta, a meglévő, mintegy 3000 magyar exportáló cég számának növelését a külgazdasági attasék számának és a Nemzeti Kereskedőház kirendeltségeinek emelésével kívánja elérni a kormány. Az értékesítési csatornák mellett ugyanakkor fontos a megfelelő árualap megteremtése, ehhez járul hozzá, hogy a magyar ipar teljesítménye folyamatosan nőtt az elmúlt három évben – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A minisztérium közölte: várakozásai szerint az év utolsó hónapjaiban a kedvező folyamatok fennmaradnak, így az idén minden eddiginél magasabb, közel 8 milliárd euró lehet a külkereskedelmi többlet.

A szaktárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az utóbbi hónapokban több termékcsoportban is bővülés volt tapasztalható. A járműipar mellett a gyógyszeripar is hozzájárult az export teljesítményéhez, így egyre inkább egy egészségesebb szerkezetű növekedés figyelhető meg az áruforgalomban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.