Davutoglu: Nincs ok a török atomerőmű építésének leállítására

A török miniszterelnök kiemelte: zavartalanul érkezik a földgáz Oroszországból.

MTI
2015. 12. 14. 19:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő megerősítette: zavartalanul érkezik a földgáz Oroszországból. Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Moszkva továbbra is a meglévő megállapodás szerint teljesíti kötelezettségeit.

A 20 milliárd dollárra tervezett Akkuyu projekt a Földközi-tenger térségében Törökország első atomerőműve lenne.

A létesítmény építésének állítólagos leállítása azután lett párbeszéd tárgya, hogy a török légierő november 24-én határsértésre hivatkozva lelőtt egy orosz Szu–24-es vadászbombázót a szíriai–török határ közelében, és a két ország közötti korábbi partneri viszony elmérgesedett.

Az üzem BOO-konstrukció (build-own-operate) alapján épülne meg: a Roszatom vállalatai nemcsak felépítenék az erőművet, amely orosz tulajdon lenne, hanem az üzemeltető is az orosz fél lenne, a török állam pedig garantálná a villamos energia megvásárlását kölcsönösen egyeztetett áron. A négy, egyenként 1200 megawatt teljesítményű reaktorral működő erőművet elvileg 2022-re kellene üzembe helyezni.

A miniszterelnök beszédében megismételte korábbi kijelentését, miszerint Törökország népszavazáson dönthet egy új alkotmány elfogadásáról és egy elnöki rendszer bevezetéséről. A két témában két külön referendumot hívnának össze – tette hozzá.

Davutoglu kifejtette: jövő héten kezdi meg az egyeztetéseket az ellenzékkel a kérdésben, és megígérte, hogy a kormány nyugodt környezetet biztosít a vita lebonyolításához.

Recep Tayyip Erdogan török elnök olyan ügyvezető elnöki rendszer bevezetését szeretné elérni, amely több hatalmat nyújtana neki a kormányfő jogköréhez képest. Az ellenzéki pártok határozottan kiállnak az államfő régi óhajával szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.