Elengedik a kubai adósság egy részét

A Párizsi Klubhoz tartozó kormányok most rugalmasak, mert szeretnék kihasználni az üzleti lehetőségeket.

MTI
2015. 12. 13. 9:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az úgynevezett Párizsi Klub, a 15 legfontosabb nyugati hitelező kormányt képviselő informális szervezet és a havannai kormány egyezsége értelmében a hitelezők 4 milliárd dollárnyi adósságot elengednek, Kubának pedig 2,6 milliárd dollárnyi adósságot kell visszafizetnie 2033-ig. A Párizsi Klub közleményéből az nem derült ki, hogy a 2,6 milliárdnyi tartozást Kubának milyen ütemezésben kell rendeznie.

A Párizsi Klubhoz tartozó hitelező kormányok azért ilyen rugalmasak, mert szeretnék kihasználni az amerikai–kubai kapcsolatok normalizálása után megnyíló üzleti lehetőségeket. Ugyanakkor Kuba is nyitott a megegyezésre, mert be akar kapcsolódni a világgazdaságba, nemzetközi hitelességre törekszik és beruházásokat akar vonzani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.