Eltűntette a mínuszt az S&P

Javították a bank besorolását, ami immár „BB”.

MTI
2015. 12. 21. 16:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy a Takarékbank osztályzatát az eddigi „BB mínusz”-ról egy fokozattal „BB”-re emelte, stabil kilátással. A Standard & Poor’s megítélése szerint a takarékszövetkezeti csoport finanszírozási és likviditási profilja erősebb a magyar bankrendszer egészének átlagánál. A csoportszintű stratégia célja az elmúlt egy évben a takarékszövetkezeti szektor integrációjának erősítése, ezzel egy időben az információtechnológia, a vállalatirányítás, a hitelképesség, a kockázatkezelés és a marketing javítása volt, a Takarékbank felügyelete alatt – áll az S&P elemzésében.

A hitelminősítő szerint a Takarékbank javított osztályzatának stabil kilátása egyrészt tükrözi a javuló magyar gazdasági környezetet és a Takarékbank szorosabb integrációját a magyar takarékszövetkezeti szektoron belül, másrészt azt is, hogy a változatlanul nyomott hitelkereslet miatt korlátozottak a szektor üzleti kilátásai.

Emellett a Takarékban tevékenysége a piac egy adott szegmensére összpontosul, és a pénzintézet jövedelmezőségi kapacitása így gyengébb a szektorátlagnál, ezért a banknak a Standard & Poor’s várakozása szerint kevesebb előnye származik majd a magyar gazdaság növekedési kilátásainak további javulásából, mint a magánbankoknak.

A Takarékbank üzleti modellje ugyanakkor integráltabbá vált a takarékszövetkezeti szektor csoportszintű stratégiáján belül, a marketingtevékenység, a termékkínálat és az információtechnológiai rendszerek pedig harmonizálódtak, és a hitelminősítő szerint mindez erőteljesebb kockázatkezelést, jobb hatékonyságot és bővülő üzleti lehetőségeket eredményezhet. A Standard & Poor’s várakozása szerint ezek a tényezők a következő egy évben hozzájárulnak olyan csoportszintű pénzügyi és üzleti profil fenntartásához, amelyet a cég a jelenlegi osztályzattal összeegyeztethetőnek tart.

A Takarékbank új besorolása egy fokozattal elmarad a Standard & Poor’s által Magyarországra érvényben tartott, szintén stabil kilátású „BB plusz” szuverén adósosztályzattól. A három nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings, a Moody’s Investors Service és a Standard & Poor’s egyaránt ezen a szinten – vagyis a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással – tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

A mérleg azonban javult az elmúlt egy évben: a Fitch és a Moody’s az idén felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította magyar adósosztályzatainak kilátását, a Standard & Poor’s pedig felminősítette – ugyanakkor egyelőre stabil kilátással tartja nyilván – a magyar államadós-besorolást.

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint jövőre legalább két hitelminősítő visszaemelheti a magyar államadós-osztályzatot a befektetési ajánlású kategóriába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.