Emelkedtek az árak a mezőgazdaságban

A KSH szerint a mezőgazdasági termelés volumencsökkenését az áremelkedés kompenzálta.

MTI
2015. 12. 10. 8:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mezőgazdasági ágazat bruttó hozzáadott értéke 2015-ben az előző évi áron 8,0 százalékkal csökkent, folyó áron nem változott; a volumen 3,1 százalékos csökkenését az árak 3,6 százalékos emelkedése kompenzálta – jelentette a mezőgazdasági számlarendszer előzetes adatai alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az áremelkedés elsősorban a növénytermesztést érintette, a termékcsoporton belül 7,5 százalékos volt a drágulás, az állatok és állati termékek árszínvonala ezzel szemben 1,9 százalékkal mérséklődött. A növénytermesztés kibocsátásának volumene 8,6 százalékkal csökkent az első előzetes adatok szerint. Jelentősen, 30 százalékkal, a főbb kalászosok volumenének emelkedésével együtt összességében a gabonafélék kibocsátása 14 százalékkal esett vissza.

Az állattenyésztés teljes termelési volumene összességében 5,6 százalékkal emelkedett – közölte a KSH.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.