Felavatták az új balatoni vitorláskikötőt

A kikötői beruházás 462 millió forintba került, ennek 50 százalékát uniós támogatásból finanszírozták.

MTI
2015. 12. 12. 18:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pál Levente, a kikötőt építő és üzemeltető Leventúra Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a kikötői beruházás 462 millió forintba került, ennek 50 százalékát uniós támogatásból finanszírozták. A hajdani zagytér átalakítása során helyi vállalkozók több mint százezer köbméter föld megmozgatásával alakították ki a Balaton egyik legmodernebb vitorláskikötőjét, amely elektromos hajókat is fogad. Az új létesítmény hét új munkahelyet hoz létre.

Az ügyvezető hozzátette: a kikötő – az önkormányzat 198 millió forintos kerékpárút-építéséhez csatlakozva – kiemelt bringapontként is funkcionál majd, pihenési, szervizelési, fürdési lehetőséget biztosítva a kerékpározóknak.

A Vonyarc Marina névre hallgató kikötő eredetileg a szomszédos Balatongyörökön épült volna meg, hasonló finanszírozással. Már a támogatási szerződést is aláírták 2013 elején, de ezt követően kiderült, hogy a település vezetése hiába akarta, a falu lakossága nem támogatja a beruházást. A projektet végül a szomszédos Vonyarcvashegy fogadta be egy évvel ezelőtt, felajánlva hozzá három hektár területet egy part menti felhagyott zagytérből. A fákkal, növényekkel teli, lápos terület jelentős részén talajjavítást végeztek, egy öblöt kialakítva az új kikötőnek.

Péter Károly, Vonyarcvashegy független polgármestere az avatóünnepségen elmondta, a település régóta szeretett volna saját vitorláskikötőt. Beszélt arról is, hogy az önkormányzat projektjeként valósult meg a kikötőhöz csatlakozó, kivilágított kerékpárút. A projekt részeként 62 napelemes kandelábert is telepítettek, továbbá pihenőhelyet alakítottak ki.

A polgármester a hajdani zagytérről elmondta, állami területről van szó, amelyet a vízügy kezel, és az önkormányzat bérli hosszú távon. Hozzátette, hogy a településnek a területtel további tervei is vannak, egyebek között szeretnék Balatongyörök parti részével összekötni, a sétányához csatlakozva. Egy másik részén a horgászturizmust kívánják fejleszteni, amihez már elkészült a partrehabilitációs terv.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP), Zala megyei fejlesztési miniszteri biztos úgy fogalmazott, hogy „szükség van erre a kikötőre, senki sem vitathatja, jó helyen van”.

A beruházást a Nyugat-dunántúli operatív programból finanszírozták. Manninger hangsúlyozta, a balatoni vitorlásturizmus fejlesztése a következő uniós ciklusban folytatódik. Cél a minőségi turizmus meghonosítása, amely jól fizető külföldi turistákat vonz, és a hazai vendégeknek is többféle lehetőséget biztosít – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.