Földháború: egyre durvábban ölik egymást a gazdák

Valóságos harcot és bosszút szül az állami földekért folytatott nagy versengés.

MNO
2015. 12. 11. 14:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre inkább kiélezi az új földforgalmi törvény elővásárlási és elő-haszonbérleti rendszere a termelői megosztottságot. Az új földjogi szabályozás szerint mind a termőföld adásvételét, mind pedig annak haszonbérletét a területileg illetékes jegyzőnek ki kell függesztenie, valamint a hirdetményeket a Magyarorszag.hu oldalra is fel kell tölteni. A kifüggesztés célja, hogy az elővásárlásra, illetve elő-haszonbérletre jogosultak a szerződés tartalmát megismerjék, és ennek tudatában tudjanak dönteni arról, kívánnak-e élni elővásárlási, illetve elő-haszonbérleti jogukkal – írja a portál.

Egyre többször fordul elő – teljesen törvényesen egyébként –, hogy a szerződés végül nem az eredeti vevővel vagy haszonbérlővel jön létre. Ez nem kevés bosszúságot jelent az eredeti vevőknek, elvégre ők voltak azok, akik utánajártak az eredeti üzletnek, míg más az elővásárlási és elő-haszonbérleti jogával élve egyszerűen csak rájelentkezik arra a területre, amelynek az előkészítésében semmilyen szerepet nem vállalt. Az eredeti vevő ezt a rájelentkezést legtöbbször nem hagyja annyiban, egyre több helyen fordul elő, hogy szó nélkül jelentik fel a gazdák újra egymást akár egy szál parlagfűért is. Arra is volt már példa, hogy valaki a munkaügyi felügyelőséghez telefonált be azzal, hogy a szomszédjánál épp munka folyik, és nem tudni, megtörtént-e a dolgozók bejelentése.

A bosszúhadjárat helyett összefogási hajlandóságra lenne szükség, különösen most, amikor az új Vidékfejlesztési programban a kollektív beruházásoknál plusz 10 százalékos támogatási intenzitásban lehetne részesülni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.