Hét éve nem volt ilyen olcsó a kőolaj

A Brent ára 2008 óta nem állt ilyen alacsonyan.

MTI
2015. 12. 11. 21:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Percekkel 18 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,65 dollár (4,17 százalék) csökkenéssel 37,89 dollárra zuhant. A Brent ára 2008 óta nem állt ilyen alacsonyan.

Ugyanekkor a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 83 cent (2,24 százalék) csökkenéssel 35,77 dolláron állt.

A kőolaj árának a csökkenése felgyorsult azóta, hogy egy hete pénteken a világ olajtermelésének mintegy harmadát adó Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) nem csökkentette kitermelési limitjét.

Az OPEC egy hete tartott féléves közgyűlésén nem állapodtak meg új termelési kvótában, így a korábbi napi 30 millió hordós kvóta marad érvényben. Valójában azonban egyes becslések szerint a kartell termelése már meghaladja a 32 millió hordót, és a túlkínálat tovább nő, ha Irán januártól nagyobb mennyiséggel lép ki a piacra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.