Idén már nem kap újabb hitelrészletet Ukrajna

Az IMF szakértői novemberben jártak utoljára Kijevben.

MTI
2015. 12. 02. 13:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IMF kijevi képviseletének vezetője pedig azt mondta szerdán, hogy a washingtoni székhelyű intézet csak azután vizsgálja meg az összeg felszabadításának a lehetőségét, hogy az ukrán  törvényhozás elfogadta a jövő évi költségvetést és az adóreformcsomagot.

Az IMF márciusban négy évre szóló hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára 17,5 milliárd dollár értékben, amelynek első, csaknem 5 milliárd dolláros részletét Kijev már márciusban, a második, 1,7 milliárd dolláros részletét augusztusban kapta meg.

Az IMF szakértői novemberben jártak utoljára Kijevben. A hitelmegállapodás végrehajtásának harmadik felülvizsgálata után kiadott közlemény szerint a „mély recesszió után fokozatos stabilizáció tapasztalható makrogazdasági szinten. A hrivnya árfolyama összességében stabil, a hrivnyában történő megtakarítások nőnek, és lassul az infláció.” Az IMF képviselői egyben hangsúlyozták, hogy olyan 2016. évi költségvetésre van szükség, amely az ideihez képest kisebb államháztartási hiánnyal és államadóssággal számol.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.